Az idősekre figyel az idei Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat a Somogyi-könyvtárban

orszagos konyvtari napok 2012Október 1. és 7. között zajlanak az Országos Könyvtári Napok eseményei, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az idei rendezvénysorozatot „Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” című uniós program keretében szervezték.

 A programsorozat célja

Az európai év fontos célkitűzése, hogy az emberek testileg és szellemileg is egészségesek maradjanak, így tevékenyebb szerepet játszhassanak a munkaerőpiacon és abban a közösségben, ahol élnek. A kihívást az jelenti, hogy az előrehaladott kor ellenére a bennük rejlő számos lehetőséget sikerül-e gyümölcsöztetni. Fontos az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása, hogy az egészségben és a méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára. Mindannyiunk felelőssége hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is.

A Somogyi-könyvtár, mint minden esztendőben, egész októberben színes témájú előadásokkal, foglalkozásokkal, játékokkal és pályázati lehetőségekkel várja az érdeklődőket.

Bűnmegelőzés – az internet veszélyei

A mindennapi élet biztonsága mindannyiunk számára egyaránt fontos, de az idősebbek még fokozottabb védelemre szorulnak. A mindennapok biztonsága – szépkorúak címmel Csete Ágnes rendőr őrnagy tart előadást a Somogyi-könyvtár második emeleti előadótermében október 2-án, kedden 15 órai kezdettel.

Ugyanitt 16 órától az internetezés veszélyeiről beszél Jenőfi Gábor, a Somogyi-könyvtár rendszergazdája, Biztonságban a neten címmel.

 

Elbeszélés-pályázat, „kézműves nagyik”

Az íráshoz kedvet érző szépkorúaknak szól az idei szenior elbeszélés-pályázat, amelyen 60 évnél idősebb szegediek indulhatnak. Címe: „Levél a hitveshez” – Amit meg kell köszönnöm neked… A pályázat fővédnöke, a zsűri elnöke Simai Mihály író. Támogatók: a Pasztorális Helynökség Családpasztorációs Irodája, Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa. Részletek a könyvtár honlapján (www.sk-szeged.hu)

Kézműves nagyik – alkotó gyermekek címmel a könyvtár alagsori klubjában tart foglalkozást a Másként, de élni Nyugdíjas Egyesület. A program október 3-án, szerdán 14 órakor kezdődik.

Boszorkánysziget, jóga

Az egészségmegőrzés témakörében két bemutató előadást is kínál a Somogyi-könyvtár. Túrák, kirándulások, a Boszorkányszigettől a Kanári-szigetekig – Kedvcsináló korhatár nélkül a természetjáráshoz, kalandozáshoz címmel dr. Vassné Kálmán Judit, a Szegedi Pedagógus Fáklya Természetbarát Egyesület túravezetője beszél vendégeinek az erdők-mezők szépségeiről. A program október 3-án, szerdán 15 órakor kezdődik a könyvtár második emeleti előadójában.

Ugyancsak szerdán, 17 órától, az első emeleti zeneszobában Jóga a mindennapi életben címmel Polczner Lajosné Rózsa tart előadást.

Szegedi írók a közönség előtt

Szegedem, Szegedem… címmel kezdődik beszélgetés a Szegedi Írók Társasága tagjaival október 4-én, csütörtökön 17 órakor a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Bene Zoltán, Marton Árpád és Sándor János írókat Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társasága elnöke kérdezi kedvenc témáikról, alkotói módszereikről, Szegedhez fűződő érzéseikről, gondolataikról.

Családfa – számítógéppel

Bizonyára sokak számára újdonság, hogy számítógépes program segítségével is lehet családfát állítani. Hogy miképpen, arról Bozsó Katalin könyvtáros beszél október 5-én, pénteken 17 órai kezdettel a könyvtár második emeleti előadótermében.

Könyvmolyok – és a „net”

A számítógépes világháló és az olvasás kapcsolatáról Fejérné Pintér Veronika tart előadást Könyvmolyok az interneten címmel. A program október 4-én, csütörtökön 15.30-kor kezdődik a könyvtár második emeleti előadótermében.

Rejtvényfejtők versenye

Már negyedik alkalommal hívja versenyre a szenvedélyes rébuszrajongókat a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Somogyi-könyvtár. A szellemi „összecsapás” október 6-án, szombaton 10 órakor kezdődik a könyvtár alagsori klubjában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük