Erdély beköltözött a Móra Ferenc Múzeumba +interjúk

Hogy pontos legyek, Belső-Erdélyt mutatja be a  „Sosem láttam szebb termőfát…” című tárlat. Mágikus jelekkel karcolt, bajelhárító kelengyés láda, zenélő Luther-kép és egy tatár-arcú, fából készült Krisztus is látható az új időszaki kiállításon a Móra Ferenc Múzeumban.

Egy cseppnyi Erdély költözik a Móra-múzeum falai közé szeptember közepétől: a szakrális hét keretein belül megnyíló kiállításon a Belső-Erdélyben élők vallással átszőtt mindennapjait ismerhetik meg az érdeklődők. Belső-Erdély a hagyományosan Erdélynek nevezett terület középső-keleti, magyarok-, szászok-, románok- és örmények-lakta része. A  kiállítás jelentőségéről Halász Pétert, kérdeztük.

A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, melyeket a gonosz elűzése céljából geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. Olyan láda is bemutatásra kerül, melyet hajdanán koporsóként is használhattak. Harangozó Imre, régóta gyűjti az Erdélyhez kötődő tárgyakat, és dalokat, a kiállításról, és eddigi tevékenységéről is mesélt.

A Belső-Erdélyben élők egész életét, így használati tárgyaikat is átszőtte a szakralitás: különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megcsodálhatnak az érdeklődők Harangozó Imre gyűjteményéből. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, melyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ennek az ábrázolásnak az oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük