Fête de la musique – Zene Ünnepe 2013

zene ünnepe 2013Franciaországban harminc éve június 21-én rendezik a nyárköszöntő Zene Ünnepét.  A harminc éva alatt világméretűvé nőtt rendezvény, lehetőséget ad az amatőr zenészek számára, hogy ingyen, nagyközönség előtt, különböző stílusú és eredetű zenei repertoárral, minden további nélkül felléphessenek. 

 

A szegedi Alliance Francaise is ezt a célt tűzte ki maga elé. Franciaországhoz hasonlóan Szegeden is legyen zene Ünnepe. A programban ezúttal profi zenészek lépnek fel, este hat órától az Acapella Cukrászdánál:

Szurdi duó Apáról fiúra című műsora:

“A bemutató során többféle népi hangszer kerül bemutatásra, a rájuk leginkább jellemző muzsikák megszólaltatásával. Ez alkalommal egy kissé más repertoárral mutatkozik be a duó, mert a játszandó dallamok összeállításakor figyelembe vették a Francia Dal napja kezdeményezést is. Ennek megfelelően szerepet kap a repertoárban néhány 1000 évesnél is öregebb korral büszkélkedő francia dallam is, az úgynevezett okszitán dallamvilág, archaikus hangszerek kíséretében.
A két előadóművész: Szurdi Zsolt és Szurdi Gergő”

DrasztikAkusztik duó:

“Talán nem véletlen, hogy népszerűvé lett Magyarországon is a zenekarok akusztikus megszólal(tat)ása; talán a közmédia szerepe megint egy bölcseleti vita keretében felértékelőd(het)ik; talán így nincs annyi lehetőség, mint egy számítógépben – ami a hangzást illeti; talán pontatlanabb; talán hamiskásabb, de talán nem hamisabb még az ilyen esetekben sem; talán a szemtől szemben; talán az ősibb (zenei) megszólalás; talán a Dal megszületéséhez közelebbi állapot; talán nincs is talán, talán ettől van talány.
A DrasztikAkusztik az imént felsorolt – mind pozitív, mind negatív – jelzőkkel él; tíz húrra grunge alapokra dalolnak, beszélnek, örülnek, csalódnak, szeretkeznek, temetkeznek, remélnek, zenélnek sajátos világlátással, saját szerzésű dalaikkal.
A duó előadóművészei: Polyák Balázs és Kondacs Gergő”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük