Füst Milán – Boldogtalanok bemutató a Szegedi Nemzeti Színházban

fust mial boldogtalanok szegedi nemzeti szinhazFüst Milán műve ritkán játszott darab, részben borongós jellege miatt. A Szegedi Nemzeti Színházban április  26-án mutatják be Harsányi Zsolt rendezésében. A férfi főszerepet  Borovics Tamás alakítja, aki a Kaszás Attila-díj egyik idei jelöltje. Az alkotó elmondása alapján, a művet egy mindössze hat soros hír ihlette.

 

Mire számítson aki leül a Kisszínház nézőterére? Korhű díszletre, és a műhöz mérten borongós hangulatra. Füst Milán alkotásában mély érzelmi szálakat mozgat meg. Szerelmi háromszög, és a múlt árnyéka mind meghatározza a történéseket. A történet folyamatosan bontakozik ki, ami elsőre egyértelműnek látszik, arról kiderül, hogy mégsem az. van benne feszültség, és dráma, de végén ott a feloldozás.

A férfi főszerepet a Kaszás Attila-díjra jelölt Borovics Tamás alakítja, kitűnő játékkal. Ugyanez elmondható a többi színészről is, nem találkoztunk mesterkélt vagy elnagyolt megoldásokkal. Az egyes jelenetek közötti átmenetet minijelenetek alkotják. Ez a megoldás eltereli a néző figyelmét arra az időre, míg átrendezik a színpadot. Igaz nagy váltások nincsenek, a helyszín végig ugyanaz a ház, csupán a berendezési tárgyak helye változik. Harsányi Zsolttal, még a próbafolyamat elején, egy sajtótájékoztatón beszélgettünk.

Összegezve, az eleve borongós hangulat nem fokozódik, a drámai hatást máshol kell keresnie a nézőnek. Ez rendjén is van, hiszen az előadás így lesz igazán elgondolkodtató. Korrekt rendezés, szép színészi játék. jellemzi. Nem botránkoztat meg, nincs hatásvadász polgárpukkasztás. Semmi olyan nem történik a színpadon, amibe bele ne botlanánk a hétköznapok során, a televízióban, vagy a mindennapi életben. Bár néha épp ez az, amivel nem szembesül szívesen a néző. Melankolikusan borongós, de nem szomorú darab.

További fotókat Facebook oldalunkon talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük