Halak a könyvtárban – kiállítás a halászlé jegyében

Adobe Photoshop PDF„A legjobb hal a bor, abbá’ nincsen szálka!” A tréfás megállapítás egy hajdani szegedi halászcsárda falán volt olvasható. A hangulatos vendéglőbelsőt ábrázoló régi fotó mellett az egykori szegedi halászélet mozzanatai is megelevenednek a Somogyi-könyvtár kiállításán, amely a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál kísérőrendezvényeként szeptember 2-7-ig tekinthető meg az első emeleti folyóirat-olvasóban.

A könyvtár helyismereti gyűjteményében őrzött fotográfiákon az egykori és mai legendás szegedi halászcsárdák: a Sótartó, a Fülöp- és Ónozóné-féle halas vendéglő, a Kiskőrösi, a régi Hungária és Hági halászcsárdáinak világa tárul elénk.
A tiszai halászok világát fotósorozat mutatja be, a folyón ringatózó halászbárkáktól a Rudolf téri halpiacig. S mivel a halászlé elengedhetetlen „kelléke” a szögedi paprika, bepillanthatunk az egykori Valéria (ma Bartók Béla) téri paprikapiac színes forgatagába is.

A messze földön ismert és közkedvelt Roosevelt téri Halászcsárda idén korszerűsödött és újult meg a pincéjétől a padlásáig. Illés Tibor objektívjén keresztül kukkanthatunk be a csárda vendégei számára „tiltott területekre” is, mint a konyha, vagy az éléskamra.
Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács jóvoltából különleges menükártyák, halászati eszközök, halkések, s egy halas motívumokkal díszített mázas étkezőkészlet darabjai gazdagítják a tárlatot.

A kiállításhoz kvízjáték is kapcsolódik. A Somogyi-könyvtár játékán résztvevő tárlatlátogatók ajándék halászlevet nyerhetnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük