Karikatúrák a Zéroban

karikatura a zerobanGraffiti, erotika, és a fantázia világa után a humor kerül a Zéro Art Café falaira. A MUOSZ karikatúra szakosztálya hozta el Szegedre egyik kiállítását. A szervezet, fél éve alakult újjá. A rutinos “öreg rókák” mellett több fiatal tehetség  alkotása is látható a június 15-ig tartó tárlaton.

 

A karikatúra alapvetése a túlzás. Egyes kutatók szerint már a barlangrajzokban is megjelenik, de a történelem egyik legismertebb karikaturistája Leonardo volt. A műfaj története tehát igen régen kezdődött. Több irányzat alakult ki az idők folyamán, létezik francia, angolszász, német hagyományokon alapuló ága. Az ember leginkább az újságok hasábjain találkozik e nagy rajztudást igénylő művészet alkotásaival.

Számtalan helyen fellelhető még, a képregényektől a rajz, és gyurmafilmig. Nem feledkezhetünk meg a szobrokról, és az irodalmi alkotásokról sem. Elég Örkény egyperceseire gondolni, kiváló példái az irodalmi karikatúrának. A humor mindig képes feloldani az ellentéteket, megmutatja a történések, másik oldalát is. Szórakoztat, feltár, és tanít.

A megnyitón sem volt hiány humorban, a Genéziusz Színház művészei adtak elő egy jelenetet a +Szemenszedett Igazság” című darabból, mely Rejtő műve alapján készült. A Zéro kiállításán beszélgettünk Fábry Jánossal a  MÚOSZ  Magyar Karikaturista Művészeti Szakosztály elnökével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük