Öt év a Szegedi Nemzeti Színház élén – Beszélgetés Gyüdi Sándorral

Gyüdi SándorÖt év után, újabb öt évre kapott bizalmat a várostól Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Huszonöt éve, a diploma átvétele után, karvezetőként kezdett dolgozni a színházban. Elismert karmester, többek között a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójaként szerzett vezetői tapasztalatokat.  

 

Nehéz gazdasági helyzetben vette át az intézmény vezetését, ennek ellenére emelkedett a nézőszám. Vezetése alatt nyitottabbá vált a színház, szorosabbá vált a szegedi intézmények közti kapcsolat. A színház közös programokat szervezett a Somogyi-könyvtárral, a Múzeummal, és számos más intézménnyel.

Több kritika érte a vezetést az elmúlt időszakban a repertoár miatt, volt aki kevesellte, az operák, és a komolyabb darabok mennyiségét, és olyan is akadt aki sokallta. Mindenesetre szakmai elismerésnek minősül az a tény, hogy a Mezzoként indult, Armel operaverseny, és fesztivál minden ősszel megrendezésre kerül Szegeden. Több tagozatos színházként, széles nézői elvárásnak kell eleget tenni, és ez nem könnyű.

A könnyedebb műfajok sem hiányoztak a színpadról, musicalek, operettek, családi darabok adtak munkát a színház művészeinek, akiket helyi )Dömötör-díj) és országos (Kossuth-díj) elismerésben részesített a szakma és a közönség. Nem feledkezhetünk el a beavató-színházi előadásokról sem.

Gazdasági szempontból több fontos változás történt a színház életében. Az egyik az energetikai felújítás, ami jelentős kiadáscsökkenést feltételez a fűtési idényben. A másik, az állami támogatás mértéke, ami ugyan folyamatosan csökkent az elmúlt években, viszont a támogatás átalakítása során a legmagasabb szakmai besorolást kapta az intézmény.

Minderről, és a 2013/2014-es évadról is, részletesen beszél Gyüdi Sándor a következő interjúban. A régi ismeretségre tekintettel, a tegeződés mellett maradtunk..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük