Othello Szegeden – Interjú Bodolay Gézával

othello jelenetTöbb évtizede nem játszotta már a Szegedi Nemzeti Színház, idén viszont láthatja a közönség az Othello a velencei mór című drámát. A klasszikus darabot Bodolay Géza rendezi. Sokan, sokféleképp dolgozták már fel a történetet, mégis mindig aktuális. Keletkezésének idején, egyszerű körülmények között adták elő. 

 

Ma modern színpadtechnika segíti az alkotók munkáját. A díszlet praktikus, sok tükörrel, a jelmezek részben klasszikusak, részben modernek. A kettősség az egész előadásra jellemző, mint ahogyan az eredeti történetben is megjelenik. A hűség, és a hűtlenség, igazság, és hazugság, mind olyan kortalan fogalmak, melyek izgatják a társadalom valamennyi rétegét. Ez a kulcsa a nagy klasszikus művek kortalanságának.

A szegedi előadás korrekt rendezés, praktikus nem túlzó környezetben. Jó a ritmusa, a néző nem unatkozik egy percig sem. Az éjszaka valóban éjszaka, minimális fényekkel, azaz jórészt sötétben játszódnak az éjjeli jelenetek. Színészi játékra sem panaszkodhat a vendég. Mindenki a helyén van, nincsenek felesleges, gesztusok, mozgások.

Összességében egy .jól összeállított, szórakoztató műsort kap a közönség, a rendezőre jellemző módon színpadra állítva. Ahol kell humoros, ahol kell drámai, ahogyan a szerző annak idején megírta. A mű aktualitásáról, egy közönségtalálkozó után beszélgettünk Bodolay Gézával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük