Pásztorlány az erdőben-újabb Munkácsy kép a Móra Ferenc Múzeumban

A Pásztorlány érkezéseKörülbelül száz éven keresztül lappangott az a Munkácsy-festmény, melyet Pákh Imre szerdán mutatott be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A több mint 150 milliós értékű Pásztorlány az erdőbencímű alkotást 2008-ban már majdnem sikerült megszereznie a műgyűjtőnek, két évig tartó tárgyalások után végül idén nyáron tudta megvásárolni. A képet egy eredeti, Munkácsy által használt festőállványra helyezték el.

Az egy méter magas, másfél méter széles remekművet Munkácsy Mihály Colpach-on festette 1886-ban. Az alkotás egy Palmer nevű amerikai milliomoshoz került, akinek 1902-es halála után a kép sorsát homály fedte. 2008-ban bukkant fel ismét egy New York-i aukción, ahol a városi könyvtár tulajdonaként került kalapács alá. Pákh már ekkor meg szerette volna szerezni a festményt, licitált is rá, de végül alul maradt.

Pákh Imre és stábja nem adta fel a kép megszerzéséért folytatott küzdelmet, így körülbelül két éven keresztül tartó tárgyalásoknak, egyeztetéseknek köszönhetően idén nyáron tudta megvásárolni az impozáns festményt.

Nagyszabású kiállítás keretein belül most láthatja először a nagyközönség aPásztorlány az erdőben-t a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A kép az állványa miatt is különleges: a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött állvány Munkácsy Mihály tulajdona volt, melyen festmények tucatjait készítette el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük