„Svejk a visegrádi országok hőse.”

Szegediszabadterilogo1Nyílt olvasópróba a Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Kisszinpadán bemutatott Jaroslav Hasek: Svejk című előadásból. (2014. 04. 15. Reök palota)
 Az olvasópróbát Herczeg Tamás a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója nyitotta meg. Ezt követően Bodolay Géza a darab rendezője tartott egy rövid ismertetőt a darabról. A rendező úgy véli 2014-ben az első világháború kezdetének 100. évfordulóján a Svejk bemutatójával méltó emléket tudnak állítani a világháborúban elesetteknek.

A darabbal nem egy szokványos megemlékezésre kerül sor. A darab humoros formában kiemeli a nagy háború okozta értelmetlen pusztítást és pusztulást.
Bodolay véleménye szerint a 830 oldalas műből igen nehéz volt egy átfogó, jól érthető, ugyanakkor a műtől lényegében nem eltérő darabot létrehozni. Ugyanakkor reméli, hogy az eredeti műben megtalálható frappáns szövegrészleteket sikerült igazán méltó képen átültetni a darabba. A főszerepben Sorbán Csaba lesz látható, de a szegedi társulat színészei közül látható lesz a darabban még: Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Gömöri Krisztián, Rédei Roland, Szívós László, Kárász Zénó. A női szerepeket pedig egy személyben Szilágyi Annamária játssza.
A darab bemutatója 2014. 07.25.-én lesz az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A nyári bemutatót követően pedig a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában lesz megtekinthető az előadás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük