Szegedi Szabadtéri 2020 -Akárki

Jelenet az Akárki előadásból Szegedi Szabadtéri JátékokMisztériumjátékot láthat a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége a Dóm téren. A nagy produkciók ugyan elmaradnak a korlátozások miatt, de az Ajándék koncert, és az Akárki című előadás megrendezésre kerül. Herczeg Tamás igazgató, elmondta, hogy régi adósságát pótolja a Szabadtéri ezzel az előadással. Az Akárki jól illeszkedik a Dó tér szakrális környezetéhez.

Egyetemes, mindenkit egyaránt érintő témán vezeti végig a nézőt. Bodolay Géza rendezésében, most az egyszerűségre törekedett. Nincsenek kiszólások, nyílt, vagy burkolt utalások. A mű mondanivalúját a mai néző által ismert eszközökkel szimbolizálja. Ami megfelel a darab korabeéli rendezői hagyományonak. A barokk misztérumjátékok alapvetően a vallásos közönség számára íródtak, és a jóra törekevő életre hívták fel a figyelmet. A minimális díszlettel, vagy anélkül játszott művekben, kizárólag a tárgyi eszközökre korlátozódtak a képi ábrázolási módok. Az Akárki esetében is így van. Ma már más jelképezi a gazdagságot vagy szeretetet, mint kétszáz éve. Ezért korunknak megfelelő jelképeket láthatunk a színpadon. 

A minimális látványvilág okán nagyobb hangsúly helyeződik a színészi játékra. Elsősorban a főszerepet játszó Zsótér Sándorra, de a tulajdonságokat, fogalmakat megjelenítő alktotótársakra is nehéz munka hárul. Ezt a feladatot a látottak alapján remekül megoldotta a társulat. Korrekt színészi játék jellemzi az előadást valamennyi szerepben. Az alkotói munkát a próbán tapasztaltak, és a beszélgetések alapján, nagyfokú szakmai alázat hatotta át. 

A néző könnyen befogadja Akárki karakterét, ezt tudjuk a közönség visszajelzsekből. Alkotói oldalról Zsótér Sándort kérdeztük az egyik Dóm téri próbán.