SzocioFilmKlub Szegeden a Partiszkon Egyesület szervezésében

Partiszkon egyesületTavaly ősszel indult a szegedi Partiszkon Társadalomkutató Közhasznú Egyesület programja, a SzocioFilmKlub.                               A rendezvénysorozat, a Család-, Ifjúság-, és Népesedéspolitikai Intézet finanszírozásában és a Suliban is jól! program keretei között zajlik.

szociofilmklub szegedAz idén öt éves Partiszkon Egyesület a társadalomkutatás mellett elsődlegesen a 15-29 éves korosztály körében valósít meg ismeretterjesztő, szemléletformáló és közösségszervező tevékenységet. A cél egy nyitott, toleráns, aktív és önálló egyének alkotta társadalom létrejöttének elősegítése, amely hatékonyan kezeli konfliktusait és sikeresen tud ellenállni a megosztó és megtévesztő eszméknek, megteremtve ezáltal egy békés, egységes és prosperáló közösséget.

Ennek egyik megtestesülése a SzocioFilmKlub, mely a szegedi középiskolásoknak szól, arra a meggyőződésre alapozva, hogy a társadalmi kérdések iránti érdeklődést a társadalom tagjaiban, elsősorban a fiatalokban könnyedén fel lehet ébreszteni, csupán a megfelelő formát kell hozzá megtalálni. A filmek pedig lényegesen több emberhez képesek üzeneteket eljuttatni, mindezt ráadásul közérthető formában.

CSINIAz április végén záruló program 12 részből áll és három szegedi középiskolában – Gábor Dénes, Csonka János, József Attila – valósul meg. Az osztályok részéről a részvétel önkéntes, a témákat az osztályfőnökkel és az iskolapszichológussal egyeztetve határozzák meg a diákok. Egy alkalom két részből áll, a filmvetítést egy koordinált vitakör követi, ahol a fiatalok kedvükre ütköztethetik a véleményüket. A legnépszerűbb témák a befogadás, kirekesztés, a szexualitás és az életutak, életcélok. Eddig több mint 300 diák vett részt a programban.

Zárásként áprilisban a fiatalok a rendezvényeken szerzett benyomásaikat a legkülönfélébb, általuk választott kreatív formában fejezhették ki, melyek e hónapban a három érintett iskolában vándorkiállításként kerültek bemutatásra, így hozva közel a program eredményeit az azokból nem részesülők számára is, kedvet csinálva nekik a folytatásban való részvételhez. Cél ugyanis, hogy a második felvonásában a művészi kifejezés egy magasabb fokán a résztvevő fiatalok a maguk számára legmeghatározóbb kérdéseket saját film készítésével dolgozzák fel.

szociofilmklub partiszkon egyesület