130 éve nyílt meg a Somogyi- könyvtár

kulturális örökség Somogyi könyvtárEgész napos rendezvénnyel ünnepel a Somogyi- könyvtár. 1883 október 16-án nyitotta meg Ferenc József. A Somogyi Károly által felajánlott gyűjtemény abból a szempontból is különleges, hogy a teológiai művek mellett, tudományos könyveket is tartalmaz. A jeles évfordulón koszorúzás, előadások, és kiállítás megnyitó kínál kikapcsolódást az érdeklődőknek. Ízelítő a programból:

Az ünnepnap, október 17-én, a Somogyi-könyvtár aulában rendezett kiállítások bemutatásával kezdődik. Az érdeklődők 8 – 9.30 óráig, tárlatvezetéssel tekinthetik meg az „Adományozott az óhazának” – 125 éve született Vasváry Ödön, az amerikai magyar múlt kutatója, valamint az „Örömmel jöttem…” 130 éve nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt című kiállításokat.
Mindkét tárlat november 13-ig látható.

„…a tudományok ezen gazdag tárháza…” – a Somogyi-könyvtár Alapítványi Gyűjteménye címmel Szőkefalvi-Nagy Erzsébet tart előadást.
Ezután A Somogyi-könyvtár leghűségesebb önkéntese címmel dr. Dóczi Andrásnéval kezdődik beszélgetés, amelyet könyv-örökbefogadás követ.

15 órakor kezdődik „A király nyomában” című várostörténeti séta, mely az 1883-as királylátogatás állomáshelyeit mutatja be. A nap teljes programját itt olvashatja. Akinek tetszett a rövidített séta, október 19-én szombaton 10 órától részt vehet a hosszabb, az 1883-as királylátogatás eseményeit évről-évre fölidéző hagyományos emléktúrán is. „A király nyomában – ott járhatsz, ahová a király is hintóval járt” címmel meghirdetett túrát 5, 10 és 25 kilométeres útvonalon indítják. A jelentkezők egyénileg vagy kísérővel kereshetik föl azokat az épületeket, amelyekben 130 éve Ferenc József is megfordult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük