85. ÜNNEPI KÖNYVHÉT SZEGED

kulturális örökség Somogyi könyvtárSzegeden rendezik az idei Ünnepi Könyvhét országos, vidéki megnyitóünnepségét. A könyv- és olvasásnépszerűsítő rendezvénysorozat hivatalosan június 12-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik a Dugonics téren. Solymos László, Szeged város alpolgármestere, valamint Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke köszöntője után a könyvhetet Végel László Kossuth-díjas regény- és drámaíró, esszéista nyitja meg.
 

Az ünnepségen adják át az idei könyvkiadási támogatásokat, valamint Az Év Könyve díjat is. Közreműködnek: az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói, a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye és a Szeged Táncegyüttes Babszem Csoportja.

A könyvhét szegedi programjának díszvendége Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, akivel több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők.
A szerző alkalmi köszöntőt írt a városi rendezvénysorozatot szervező Somogyi-könyvtár számára. Az „olvasás laudációjának” is tekinthető, gyermekkori élményeket fölelevenítő írás egyik részlete így szól:
„…miközben a fura kis bogarak, a betűk szavakká álltak össze, olyan belső képeket ébresztettek bennem, amiket én magamtól elképzelni sem tudtam volna. Elvittek magukkal, megutaztattak az ismeretlenbe. Sőt. A könyvekbeli események, helyszínek és alakok a maguk módján felülmúlták az általam addig érzékelt valóságot. Illetve úgy szövődtek beléje, mintha énvelem fordultak volna elő az én saját életem tapasztalatai lettek volna azok a szavak révén feltámadt belső képek. Meggyőződésem, ez okozta, hogy az olvasás ellenállhatatlanul magával ragadott.”

A szegedi könyvhét vendégei között a Kossuth-díjas szerzők mellett fiatal, s már ugyancsak elismert írókkal-költőkkel is találkozhatnak a betűk barátai. Néhányan hosszú a névsorból (a már említetteken kívül): Oravecz Imre, Ugron Zsolna, Temesi Ferenc, Závada Pál, Dés Mihály, Barnás Ferenc, Pozsgai Zsolt, Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián, Görög Ibolya, Szilasi László, Gerlóczy Márton.
A szerzőket többek között Gyüdi Sándor, Szilágyi Zsófia, Nádudvari Gabriella, Bíró-Balogh Tamás, Veszelka Attila szólaltatja meg, Szilasi László kérdezőként is szerepet vállal.

IH RendezvenykozpontAz IH Rendezvényközpont idén létrehozott IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontja is tevékeny részt vállal a könyvhéten. Minden nap a D2 klubjai adnak hasznos időtöltést a Dugonics téren, a könyvhétre látogató fiataloknak. Szeged új ifjúsági rádiója a D2-ben működő Katt Rádió pedig élő adással járul hozzá az esemény népszerűsítéséhez. A Szegedi Ifjúsági Ház standjánál nyári táborokra is lehet még jelentkezni.- tudtuk meg Vajda Árpádtól az intézmény  ügyvezetőjétől. A könyvhét alkalmával bárki megismerheti az Ifjúsági Ház által nyújtott felkereső ifjúsági szolgáltatást is.

Idén sem hiányoznak a különféle témákra fölfűzött programok. Tavaly a „színpadi szerzők a színpadon” alapgondolat jegyében zajlott több rendezvény, idén a „nők, könyvek, irodalom” cím kapcsol össze néhány könyvheti eseményt, amelyeknek többek mellett Dés Mihály, Ugron Zsolna, Katona Ildikó és Görög Ibolya lesznek főszereplői.
Az ugyancsak tematikus zárónapon a perifériára szorulók világát föltáró irodalom kerül a figyelem fókuszába. Szilasi László új kötete a hajléktalanokról szól, Barnás Ferenc pszichés összeomlás elleni belső küzdelemről, Oravecz Imre pedig a kivándorlásról írt.

A 85. Ünnepi Könyvhét, és 13. Gyermek Könyvnapok tejes programját itt találja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük