Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2013

kulturális örökség Somogyi könyvtárA Somogyi-könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Vasváry-gyűjtemény, Helyismereti gyűjtemény, Gyorsírászati gyűjtemény, Periodikatár, Eszperantó-gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) június 22-én, szombaton 18 és 24 óra között számtalan programot kínálnak Szeged nagy múltú bibliotékájába betérőknek, az alkalmi kiállításokra szakavatott tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

Ízelítő a könyvtári éjszaka programkínálatából:
A legkisebbek számára Darvasi László Pálcika, ha elindul… című története nyomán megelevenedik majd Pálcikaország, ahol ceruzák, ecsetek, makarónik és egyéb „pálcikarokonok” találkozójára is sor kerül.
Az 1728-as „nagy szögedi boszorkánypör” részleteibe kaphatnak betekintést a téma iránt érdeklődők, míg a divat változásait követők mintegy 150 évre visszatekintve megcsodálhatják az öltözködéskultúra sokszínűségét a magyar divatlapok tükrében. Délibáb és Tiszavirágzás címmel divatbemutató is látható majd a Szegedi Divatiskola hallgatóinak a Jeansation3 nemzetközi divatversenyre készült divatterveiből.

Az Újvilágba kivándorolt magyarok életének fontosabb eseményeiről emel ki érdekességeket könyvtári éjszaka alkalmi ajánlata a Vasváry-gyűjteményéből, amely az amerikai magyarság történetére vonatkozó legnagyobb hazai adattár. „Helytörténeti csemegék”, fotók, plakátok, képeslapok, kéziratok segítségével mutatják be Szeged 1848 és 1919 közötti időszakát, valamint tárlatvezetéssel tekinthető meg a „Rózsa Sándor nálunk” – 200 éve született a híres alföldi betyárvezér című kamara-kiállítás is. A művészek viharos, avagy csendesebb életét, munkásságát követhetjük nyomon a 70 évesek – Extázis és forradalom: meghatározó egyéniségek a XX. század második felének zenei világából (Cseh Tamás, Janis Joplin, Jim Morrison, George Harrison, Mick Jagger, Vangelis) című tárlat segítségével, amely a könyvtár témával kapcsolatos dokumentumaiból válogat.

A Somogyi-könyvtár muzeális ritkaságait őrző Emlékkönyvtár folyamatosan – óránként más-más tematika alapján összeállított bemutatóval fogadja a látogatókat. Az idén a ‘legkalandosabb múltú’ könyvekből készül ez a válogatás.
A könyvtár legöregebb (540 éves) kötetének, Petrus Comestor 1473-ban Augsburgban nyomtatott ’bibliai történelmének’ éjfélkor kezdődő bemutatásával zárul a Múzeumok Könyvtári Éjszakája az Emlékkönyvtárban.
A könyvtári éjszaka rendezvényei könyvtári tagság és belépti díj nélkül látogathatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük