NOVECENTO-77-ik előadás, vaksötét változat a Rongyban

novocento eloadasMese egy zongoristáról, aki egy óceánjáró hajón született és ott is halt meg. Soha nem lépett le a szárazföldre, egyetlen percre sem. Azon a hajón azonban ott volt az egész világ… Ebből a monológból készült Giuseppe Tornatore híres filmje, az Óceánjáró zongorista legendája.


„Miért? Miért? Miért? A földön lakók gyakran kérdezik maguktól, miért? Ha tél van, alig várjátok a nyarat, ha nyár van, már előre féltek a téltől. Ezért folyamatosan utaztok, folyton kerestek valamit, egy távoli helyet, ahol mindig nyár van. Én nem cserélnék veletek.”

A Novecento Szegeden indult, és azóta vándorelőadássá nőtte ki magát. A 2006-os bemutató után sokáig rendszeresen futott Szegeden, aztán Budapesten volt havi műsoron, majd elzarándokolt más nagyobb városokba, mint Debrecen vagy Kecskemét, és kisebb falvakba is, mint Algyő vagy Mezőhegyes. Járt már a németországi Ulmban, a szlovákiai Nyitrán, a cseh Brnóban, nemrég pedig meghívást kapott Malmöbe és Prágába is. Most, hosszú idő után újra Szegeden!

A 77-ik alkalom 2013. április 24-én,különleges játéktechnikájának köszönhetően „1900” ezúttal vaksötétben repíti magával a nézőket varázslatos világába.
„Amikor az őt védelmébe vonó kapitány halála után a parti őrség kezére akarták adni, lélegzet-visszafojtva mi is a matrózokkal kerestük a napokra elbújt kisfiút. Ott voltunk nevezetes párharcában a jazz szülőatyjával. Hallottuk a tengeri viharba került, hihetetlenül imbolygó hajón zongorázó Novocentót, és azt a csörömpölést, ahogy a hánykolódó hajó végül meglendítette a hatalmas hangszert, és kitörött az üvegajtó. És amikor Novocento robbant a dinamittal teli hajón – akkor mi is robbantunk.” Szekeres Nikoletta_Prae.hu

Játssza: Ilyés Lénárd
Zenéjét szerezte: Nagy Enikő
Rendezte: Czene Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük