300 film a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál versenyprogramjában

300 jelentkező a Zsigmond Vilomos FilmfesztiválraA szegedi Belvárosi Mozi a város híres szülötte, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr emlékére alapította az operatőri munkát előtérbe állító filmfesztivált, amelyet idén először rendeznek meg május 10-13 között. A nevezési határidő március 1-én éjfélkor járt le, s a beérkezett pályaművek mennyisége a szervezők legoptimistább várakozásait is felülmúlta.

A bűvös százast már három héttel ezelőtt átlépte a jelentkezések száma, a hátralévő napokban viszont olyan szédületesen felgyorsult a folyamat, hogy ez a szám végül megháromszorozódott.

A hatalmas érdeklődés annak is köszönhető, hogy alig található a világon olyan fesztivál, amely az operatőr munkáját helyezi fókuszba. Európában jelen pillanatban csupán egyetlen ilyen jellegű seregszemle van, a lengyelországi Bydgoszcz-ban rendezett Camerimage.

A világ öt kontinensének 47 országából érkezett 302 pályázat a meghirdetett öt kategóriában: 16 egész estés film, 170 kisjátékfilm, 44 kísérleti, 59 dokumentumfilm, valamint 13 animációs alkotás. A közel 100 órányi anyagot ötfős előzsűri szűri meg, majd a legjobbakból ugyancsak ötfős zsűri választja ki a díjra érdemes alkotásokat.

A zsűri elnöke Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, aki Zsigmond Vilmos egyetlen, rendezőként jegyzett filmjét fotografálta.  A Zsigmond Vilmosról elnevezett fődíj mellett kiosztásra kerül Szeged Város díja, továbbá a Báron György által vezetett kritikus zsűri szavazatai alapján a Filmkritikusok díja, valamint a nézők véleményét tükröző Közönség-díj is.

A négy napos fesztivál alatt kísérő programokon is részt vehetnek az érdeklődők. Délelőttönként közönségtalálkozók lesznek, amelyeken filmkritikusok beszélgetnek az alkotókkal, Nigel Walters (BSC) brit operatőr pedig workshopot tart fiatal kollégái számára.

A vetítések a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmosról elnevezett nagytermében zajlanak majd, ahol a világhírű operatőr élete különböző szakaszaiban többször is megfordult. Kamaszkorában nézőként járt ide, neves alkotóként pedig több nemzetközi forgatócsoportot is elhozott „az ő mozijába”.

 

A fesztivál híreiről és eseményeiről a zsigmondvilmosfilmfest.com honlapról tájékozódhatnak az érdeklődők.