Halottak ünnepei- halloween magyarul

toklampaskobolMit is ünneplünk, mi magyarok október, és november fordulóján? Ma már csak néhányan emlékeznek eme időszak hagyományaira. Most mindenki rohan, vellneszezni, jelmezt, jobb esetben virágot, koszorút, gyertyát venni. emlékezni szinte senki nem akar, csupán a minél nagyobb virágcsokrok, koszorúk, hadát vásárolja, mondván „mutassuk meg mennyire jól megy nekünk” de ez csak külsőség. A lényeg nem ez.  Az egyetlen közös vonás a magyar és a manapság oly divatos üzleti szokások között, a halottak, és a lámpás. Összegyűjtöttünk hát néhány magyar szokást, és utánajártunk az ünnepek eredetének is. Természetesen a lista nem teljes, hiszen majd minden tájegységben léteznek egyedi változatok.  

A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban.

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent) azon üdvözültek ünnepe, akiknek nincs külön emléknapjuk, melyet a keresztény országokban november 1-én tartanak. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként, egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. Magyarországon 2000-től munkaszüneti nap.

A halottak napja, amit a mindenszenteket követő napon, november 2-án tartanak. Estéjét a halottak estéjének is nevezik. Ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére. Sok európai országban köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján.

A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. A katolikus egyház szertartása szerint a  „mindenki keresztjénél” elimádkozzák a mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket. Magyarország egyes vidékein régebben harangoztattak is a család halottaiért. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el -mint annyi más dolog- német katolikus hatásra. E szokást nem csak a katolikusok, hanem a protestánsok és a nem hívők is átvették. Az ortodox kereszténység naptárában több halottak napja is szerepel, de a leginkább ismert a Pünkösd előtti szombat.

Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá. Mint a legtöbb római  – később keresztény- ünnep ez is ősi eredetű, a fény és sötétség harcához, és az elmúláshoz kötődő rituálék formális változata.

A Dél –Alföld szokásait Bálint Sándor gyűjtötte össze, tőle idézzük a legfontosabbakat:

„A szegedi tájon egészen a legújabb időkig a hagyományőrző családok már Mindenszentek ünnepén fehér üres kalácsot szoktak sütni. Régi szegedi polgárasszonyok mézzel vonták be a tetejét. Jellegzetes alsótanyai alakjában fonadék, amelyet perecbe foglaltak bele. Ez a Mindönszentök kalácsa, másként kúdúskalács, amelyet délután sírjaikhoz igyekezve, a temető kapujában várakozó koldusoknak osztogattak azzal a kéréssel, hogy ők is emlékezzenek meg a család halottairól. A koldusok könyörgését a régi szegedi hagyomány különösen foganatosnak tartotta. A Tápén sütött, briós formájú kis fonottkalácsnak kúdústuborék a neve. Kálmány Lajos adatai szerint a Szegedről kirajzott Szaján bánáti faluban ilyenkor lisztet, gabonát, főzeléket is szoktak ajándékozni a szegényeknek. A koldusnak szánt kalács, alamizsna a halott megvendégelésének módosult, keresztényi változata.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük