A szegedi vár bontása a Múzeumok Éjszakáján

bontas03A legendás szegedi vár bontásának folyamatába pillanthatnak be az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján: több mint 130 éves fotók mutatják be az óriási méretű építmény eltűnését június 22-én, szombaton a Vármúzeumban. A szegedi vár magja az Árpád-korban épült, 1526-ig pedig szinte valamennyi királyunk megfordult itt.
Károly Róbert, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás is többször járt a falak között. A várat a törökök kiűzése után a Habsburgok börtönné alakították, majd az 1848/49-es megtorlások dél-alföldi központjává vált. Ezek miatt a nyomasztó emlékek miatt az építményt a szegediek nem szerették, gondként tekintettek rá. Talán emiatt is történt, hogy a nagyárvíz után hihetetlen gyorsasággal bontották el: 1880-81-ben a vár teljesen eltűnt Szeged belvárosából.
A Múzeumok Éjszakáján a legendás vár bontási munkálataiba pillanthatnak be az érdeklődők: a Móra-múzeum fotógyűjteményéből válogató kiállításon az eltűnés folyamatát tekinthetik végig a látogatók június 22-én este a Vármúzeum falai között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük