ALGERNON-EFFEKTUS- színház a Rongyban

algernon effektusCharlie Gordon, egy hatéves gyerek szintjén álló 32 éves férfi, aki nagyon elszánt, hogy tanulhasson. Amellett, hogy mindenesként dolgozik egy pékműhelyben, rendszeresen látogatja Ms Kinnian óráit, melyet csökkent értelmű felnőttek részére tart. Charlie-nak nincs senkije kollégáin kívül, akiket ugyan barátainak hisz, bár ők folyamatosan gúnyt űznek belőle. A maga módján mégis boldog, egyetlen fájdalma, hogy nem okos.

Amikor egy orvosi csoport felkeresi őt egy forradalmi eljárás lehetőségével, amely egy operáció segítségével lehetővé teheti intelligenciahányadosának növelését, Charlie beleegyezik a kísérletbe. Még ha annak kimenetele kétes is lehet…

A szellemileg visszamaradott Charlie Gordon zsenivé válásának fejlődéstörténetét, a mára világhírűvé lett Virágot Algernonnak c. novellát Daniel Keyes 1958-ban jelentette meg először novella formájában. A nagy sikerre való tekintettel a ma is élő amerikai szerző, 1966-ban regényt komponálva az anyagból hősét elindította a világsiker felé vezető úton. A könyv népszerűségét bizonyítja, hogy két film is készült belőle, egy Oscar-díjas alkotás 1968-ban és egy tévéfilm 2000-ben.

Néhány évtized múltán az Algernon-effektus alkotóit is megragadták a szövegben rejlő filmes lehetőségek, és ahogy a regény monológgá sűrűsödött, úgy lett rajta úrrá a filmekre jellemző ún. kihagyásos vágástechnika, mely az előadás nyelvét egy sajátos irányba terelte. Így az alkotók, Bicskey Lukács rendező és Ilyés Lénárd színész a hosszú monológok helyett filmszerűen pörgetett, apró jelenettöredékekből kezdett építkezni újszerű és sajátos formanyelvet teremtve. Hogyan sikerült? Mindezt megtudhatod, április 23-án 19.00 órakor.

A rendező, Bicskey Lukács számára a filmekkel való dialógus folyamatos létélmény, hiszen főszerepet játszott Christopher Lambert mellett a Harag napjá-ban, druidot alakított a Sas című hollywoodi szupermoziban, és a magyar film is neki köszönheti az Argo híres-hírhedt Psycho karakterét.

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak című regénye alapján az előadást írta: Ilyés Lénárd

Rendezte: Bicskey Lukács
Játssza: Ilyés Lénárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük