Az ajtó – Szabó Magda regénye a Szegedi Nemzeti Színház színpadán

Szegedi Nemzeti SzínházSzabó Magda az Ajtó című művét  láthatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban február másodikától. A klasszikus színmű főbb szerepeit Fekete Gizi, Szilágyi Annamária, Borovics Tamás alakítja. Az előadás, ahogyan a regény és a film is, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. A darab alapjául szolgáló regény 1987-ben jelent meg és több, mint negyven nyelvre fordították le.

Egy regényt azonban nem lehet egy az egyben színpadra, vagy filmvászonra varázsolni. Vörös Róbert kiváló munkát végzett, amikor a Szegedi Nemzeti Színház számára színpadra alkalmazta  a regényt, nagyban segítette ezzel a társulat munkáját, ami látva a végeredményt, nem lehetett egyszerű feladat. 

Barnák László rendező megragadva a mű hangulatát elsősorban fényekkel érzékelteti az eltérő helyszíneket. Minimális díszlet van a színpadon, de ez nem zavaró. Inkább segíti az elmélyülést a két főszereplő lelkivilágában. Nincs ráerőltetve az előadásra semmi oda nem illő. A rendező hagyja a művet haladni a maga útján, ezáltal a nézőkben megannyi jelképes ajtó nyílik és csukódik be az előadás során. Erre a darabra különösen igaz, hogy, mindenkinek más, egyedi élményt ad. 

A rendezést jól kiegészíti a kiváló színészi munka. Azt már megszokhattuk, hogy a Szegedi Nemzeti Színház színészei a karakterformálás mesterei, de ebben a darabban ez talán még érzékletesebben megjelenik. Szilágyi Annamária, Magda szerepében, más oldalát mutatja meg, mint amit eddig megszokott a néző. Ezt pedig kiválóan teszi. Fekete Gizi, Emerenc szerepében is a tőle megszokott magas színvonalú színészi munkát végzi. Mindezt olyan alázattal amit nem lehet tanulni. Ez a magas színvonal, minden szereplőnél érzékelhető. Szabó Magda műve, nem könnyed olvasmány, így az előadás sem habkönnyű musical. Igazi színmű, a maga korrektségével, és komolyságával, amit kiegészít és színesít néhány humoros epizód. A darab azonban alkalmat ad arra, hogy néző elgondolkodjon azon, mit is kezd a saját jelképes ajtóival. 

Fényképes beszámolónkat Facebook albumban lehet megtekinteni.