Bánk bán, a modern klasszikus

Bánk bán SzegedenKatona József műve minden korban aktuális, ez jelzi, a szerző zsenialitását. Ugyanakkor egy ilyen mű társadalomkritika is. Sok szempontból lehet vizsgálni, még több módon bemutatni. Ritkán játszott darab, épp a társadalom, és legfőképp a mindenkori hatalom érzékenysége miatt. A Színház feladata a szórakoztatás mellett, a közízlés formálása, jobbítása, a látókör szélesítése. A Szegedi Nemzeti Színház bemutatója mindenképp érdekes, és hasznos lehet az iskolai olvasmány mellé.

Szegeden több mint negyven év után kerül színpadra.Nem opera, hanem az eredeti dráma. Bodolay Géza, a darab rendezője egy sajtótájékoztatón, veszélyesnek nevezte a darabot. Nyilván utalt a mindenkori politikai hatalom, és a közönség érzékenységére. Ez a mű olyan alapvető értékekkel foglalkozik, amik minden korban meghatározzák az egyén és a társadalom viszonyát, értékrendjét.

A szegedi bemutató egyszerre klasszikus, és modern. Klasszikus a környezet, modern a jelmez. Ez a kettősség azt az érzést kelti a nézőben, mintha egy mai arisztokrata uralkodó otthonában lenne. A díszlet kastélyra emlékeztet, a jelmezek viszont mai darabok. A bemutató időpontja, akárcsak 1848-ban, nemzeti ünnepünk, március 15. A forradalmi témát erősíti a vetített kép is.

A drámát a vetítés mellett zenei betétek is színesítik. Oldják, és növelik a feszültséget. Történelmi drámánál mindig beválik a népzene, most sincs ez másként. A színészi játék kifejező. Nincsenek elnagyolt gesztusok, a maga természetességében látjuk az eseményeket. A Kisszínház nézőtere közel van a színpadhoz, így a mimika is jobban látható. A szereplők jelleme nem mindig azonos az iskolában tanultakkal, sokkal árnyaltabb annál.

Olyan darab nincs ami mindenkinek tetszik, főleg, ha politikai szemüvegen keresztül nézi valaki az adott művet. Erre az előadásra pedig különösen igaz, hiszen egy olyan alapműhöz nyúl, amit mindenki ismer az iskolából. Teljesen más azonban olvasni, vagy klasszikus operaként nosztalgiázni, mint a nézőhöz közelebb eső korba helyezve prózaként látni. Ha eltekint a magában elképzelt képtől, nyitottá teszi magát az ember valami új befogadására, nem fog csalódni.

Összegezve, egy klasszikus mű, letisztult, korunkba helyezett olvasatát láthatjuk, korrekt rendezésben, jó színészi alakításokkal.

Tekintse meg az előadásról készült fotóinkat! További képeket facebook oldalunkon talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük