Bortér, és repülőnap Szegeden

borter2016Minden eddiginél több borászattal, látványos szüreti felvonulással és állandó művészeti kiállítással várja a minőségi borok szerelmeseit az idei Bortér. A szeptember 14-18. között már 6. alkalommal megrendezett bormustrára rekord mennyiségű, 110 pincészet adta le jelentkezését – a rendezvény immáron hivatalosan is bekerült Magyarország első számú borfesztiváljai közé.

A roppant széles gasztronómiai kínálat mellett igazi zenei csemegék várják a nagyérdeműt:hamisítatlan salsa koncerttel készül a kubai származású Elsa Valle and the Jazz Latin Syndicate; a ’20-as évek világát idézi majd a Vastag Tamás és a szegedi Show Me együttműködéséből született posztmodern jukebox és a tavalyi sikereket követően ismét a Dóm tornyának erkélyéről muzsikál az Il Silencio Fúvósquartett.

A művészetek és a bor kapcsolatát mutatja be a Múzsák Háza, a Bortér idei állandó kiállítása. Zenés bortúra és Hangzóbor címen Balog József színművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai, valamint Lukácsházi Győző túravezető közreműködésével vehetünk részt egy különleges zenei utazáson. A Szegedi Repülőnapok és Légiparádé szeptember 16-18. között hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre a 100+1 éves szegedi repülőtéren. Több mint 30 tematikus program, közönségtalálkozók, sétarepülések közül válogathatnak a látogatók. Emellett a résztvevők megismerkedhetnek a repüléstechnikai szakmákkal és sportágakkal.

Az országban egyedülállónak számító eseményen az érdeklődők találkozhatnak például egy Li-2-es típusú géppel, mely a világháború utáni magyar polgári légiközlekedés első repülőgépe volt. Az 1949- ben gyártott gép ma az egyetlen repülőképes darab a világon. Pénteken szürkületkor a Pioneer Team gyakorlórepülését, sötétedéskor a hőlégballonosok fényjátékát tekinthetik meg a kilátogatók.

Szombaton kezdetét veszi a hőlégballonosok versenye a számos nem mindennapi légi program nyitásaképp. Műrepülő bemutatót láthatunk Ábrányi Tamástól és Bessenyei Péter világbajnoktól. Az ejtőernyősök formaugrásokkal, a MI-2 helikopter extrém bemutatóval készül. A 750 méteres magasságból történő Bungee jumping különlegesség mellett veteránautókat és számos repülőgépet csodálhatunk meg közelebbről. Vasárnap a Drone verseny mellett a Hőlégballonosok is eredményt hirdetnek.