Bud Spencer és Terence Hill relikviák Szegeden

Móra Ferenc MúzeumA cowboy és Indián kiállítás részeként érkeztek Szegedre azok a filmes kellékek, melyek a kedvelt pároshoz köthetők.. A Móra Ferenc Múzeumban bemutatják majd a kalapot, melyet Tom Selleck a Monte Walsh című western film főszereplőjeként viselt, valamint olyan filmes kellékeket, melyet a Bud Spencer-féle spagetti westernekben használtak. Látható lesz annak a Xántus Jánosnak a karabélya is, akiről a legenda szerint Old Shatterhand karakterét mintázta Karl May.

A szegedi cowboy és indián kiállításon nem csak a vadnyugati mindennapokat, hanem izgalmas relikviákat is bemutatnak majd. Az egyik ilyen tárgy Tom Selleckhez kapcsolódik, akit legtöbben a Magnum című sorozatból ismernek, holott westernfilmekben is szerepelt. A kiállításon látható lesz az az eredeti kalap, melyet a Monte Walsh című westernfilmben hordott. Szintén a filmes világhoz kapcsolódnak azok a filmes kellékek, melyeket Rómából kölcsönöz a Móra Ferenc Múzeum: a fegyvereket, öveket és bilincset a Bud Spencer-féle „spagetti” westernekben használták. A kiállítás részleteiről Fogas Ottót a Móra Ferenc Műzeum igazgatóját kérdeztük.

Magyar jellegű relikviát is láthat a közönség a kiállításon. Bemutatják Xántus János fegyverét, az úgynevezett Henry-karabélyt, melybe nevét is belegravírozták angolul. Xántus részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, majd Észak-Amerikába emigrált. Keresztül-kasul bejárta a prérit, fontos területeket térképezett fel, miközben megismerte az indiánok kultúráját. Útibeszámolóira sokan kíváncsiak voltak: a legenda szerint Karl May róla mintázta legendás hőse, Old Shatterhand alakját. Xántusnak emellett fontos szerepe volt hazánk történetében is: ő volt az első igazgatója a fővárosi állatkertnek és a Néprajzi Múzeumnak is.

Ezeket a különleges relikviákat június 25-től láthatják az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeum „A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok” című kiállításán.