Döntött tanteremben utazunk a koponyánk körül

Móra Ferenc MúzeumMegdöntött osztályterem, utazás a koponyánk körül, kávéház, ahol az írók eszik egymást: ilyen izgalmas helyszíneket járhatnak körbe a látogatók a szegedi Fekete ház frissen nyíló Karinthy-kiállításán. A „Számadás a tálantomról” című tárlaton bemutatják a kultikus író gyerekkori naplójának részleteit, különböző kéziratait, jegyzeteit izgalmas installációs megoldásokkal színesítve. A kiállítást április 24-én, pénteken 17 órakor nyitják meg.


Halandzsa, eszperente, magyarázza a bizonyítványát: ezek a kifejezések mind-mind a legendás író, Karinthy Frigyes „találmányai”, akiről pénteken nyílik kiállítás a szegedi Fekete házban. A tárlat falain folyamatosan felbukkan az író különböző grafikákon, e mellett a Tanár úr, kérem! felborult tantermében, az Utazás a koponyám körül vetítőszobájában és egy kávéházban is kalandozhatnak a látogatók, ahol „az írók eszik egymást”.

Kiállítanak több személyes tárgyat, például Karinthy feliratozott fakanalát, számos kéziratot, jegyzetet vagy éppen gyermekkori naplójának rajzait is. A tárlat bemutatja az író nem mindennapi személyiségét, családját, barátait: megtekinthető például az a levelezőlap, melyet jóbarátjának, Kosztolányi Dezsőnek küldött a Zeppelin léghajó fedélzetéről.

Karinthy Frigyes munkássága és egész élete rengeteg érdekességet és titkot rejt, melyekre most fény derül. Mindannyian ismerjük az utánozhatatlan, humoros Karinthy-nyelvezetet, az Így írtok ti legendás idézeteit – de azt például kevesen tudják, hogy tagja volt a Magyar Amatőr Mágusok Egyesületének is. A kiállításon az íróról készült film- és hangfelvételek várják az érdeklődőket, akik izgalmas játékokkal tehetik próbára saját nyelvi tehetségüket.

A tárlat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vendégkiállítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük