Egészséges Szegedért Program – Tegyél magadért!

egeszseges szegedert prog sajtotajAz egészségügyi világnapon A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont kezdeményezésére útjára indul az Egészséges Szegedért Program. Fő célja, hogy Szeged egészséges város legyen. Ezt elsősorban prevenció, azaz a megelőzés, tájékoztatás eszközével kívánják elérni. A programhoz a Szegedi Tudományegyetem, és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya; Szeged MJV Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgálati Iroda, Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ is csatlakozott.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Európai összehasonlításban a várható élettartam, a rákos megbetegedések, a dohányzás és alkoholfüggőség, valamint a szívbetegségek és a magas vérnyomás terén végzett felmérésekben Magyarország igen hátrányos helyet foglal el.

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont kezdeményezésére létrejött Egészséges Szegedért Program célkitűzése, hogy – az országra jellemző kedvezőtlen helyzet – Szeged lakossága körében javuljon.

A programhoz csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem  Általános Orvostudományi- valamint Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara; továbbá Fogorvostudományi- és Gyógyszerésztudományi Kara; a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya; Szeged MJV Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgálati Iroda; a CSOMSZISZ Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetsége; a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

Ezen elhivatott szervezetek együtt kívánnak cselekedni annak érdekében, hogy a szegediek a betegségek megelőzése, korai felismerése és a szövődmények kialakulásának elkerülése vonatkozásában minél tudatosabbá váljanak.

Az összefogásban részt vevő Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya először április 7-én, az Egészségügyi Világnapon a SZTE TIK Green Team szervezésében megrendezett Füstmentes napon lépett fel közös erővel a dohányzás elleni küzdelemben.

A program során egészségmegőrzést és betegségmegelőzést célzó primer és szekunder prevenciós tanácsadást és ingyenes szűrővizsgálatokat vehetnek igénybe az érdeklődők, többek között a következő rendezvényeken:

  • június 19. Mosolypart Gyermek Fesztivál
  • július 23. Tisza átúszás
  • augusztus 24-28. SZIN

A szegediekkel történő személyes kapcsolatfelvételen túl a programban együttműködők visszatérő rovatot indítanak a Délmagyarországban, a Rádió 88-ban és a Szeged Televízióban, ahol szakemberek nyújtanak majd segítséget abban, mi az, amit mi is megtehetünk a teljes testi, lelki és szociális jóllétünkért.