Évet zártak a civilek Szegeden

evzaro civil konferenciaÉvet zártak az ifjúsággal foglalkozó Dél-alföldi civil szervezetek Szegeden, a Megyeházán. A KIH Mobilitás regionális irodája, valamint a DKMT Eurorégió Ifjúsági Szövetsége közös szervezésében létrejött rendezvényen, közel húsz szervezet, több, mint félszáz szakembere  képviseltette magát. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte az ifjúsággal foglalkozó szervezetek tevékenységének fontosságát, különösen a területfejlesztés folyamatában. A köszöntő után szakmai programok következtek

Jancsák Csaba PhD, az Európai Ifjúsági Kutatóközpont (EIKKA) igazgatója a fiatal korosztályt érő társadalmi, gazdasági változásokról, a legújabb kutatási eredményekről tájékoztatta a jelenlévőket. A határon átnyúló együttműködések tapasztalatai és lehetőségei volt a címe Saláta Ugrai Zoltán előadásának, aki a Magyar Nemzeti Tanács Ifjúsági Bizottságának elnöke. A Vajdaságban élő szakember előadásában kiemelte, hogy a hosszabb fejlesztési folyamatok éveken át ívelnek, és működtetésükhöz, a szervezetek közötti bizalomra, szakmai együttműködésre, és többféle alapból megszerezhető forrásra van szükség.

A Magyar ifjúsági konferencia egykori elnökét Dr. Bene Tamás az Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégium alelnöke, és a Duna-Körös-Maros Tisza Eurorégió Ifjúsági Szövetség elnöke követte, aki a Nemzeti Együttműködési Alap tapasztalatairól és lehetőségeiről beszélt. Elmondta, hogy a megújult pályázati rendszer első éve nem volt zökkenőmentes, azonban, mindenki tanult a tapasztalatokból, amit az is tükröz, hogy a jövő évi pályázatok, már ősszel kiírásra kerültek, ezáltal az elbírálás, hamarabb történik meg, és a szervezetek is időben megkapják a támogatást. November végén, immár Magyarországon is megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács. A szervezet két Dél-alföldi tisztségviselője, Ament Balázs alelnök, és Czérna Beatrix elnökségi tag számolt be az alakulás körülményeiről, és a tervekről.

A házigazda szervezet képviseletében,Vajda ÁrpádKIH Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság, Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda irodavezetője tájékoztatta a jelenlévőket. Előadásának témája, az Ifjúsági módszertani támogatások a Dél-alföldön címet kapta. Előadásából kiderült, a régió civil szervezetei igen aktívak, eredményeikkel országos szinten is kitűnnek.

Szünet után a Harmadik országbeli fiatalok mentorálása c projekt tapasztalatairól kaptak hasznos információt a szervezetek képviselői Gatti Beáta Annától, az Agora Alapítvány munkatársától.  Ezután következett az EDDA, azaz az Eurodesk európai információs hálózati Dél-alföldi hálózatának bemutatása, amit Fedor Péter Mózes projekt koordinátor tett meg.

A konferencia végén, interaktív kiscsoportos műhelymunkák következtek, ahol a szervezetek mondhatták el saját tapasztalataikat. Az egyik műhelyben az EuroDesk hálózat projektjének januári FLP képzési, és mini-projekt megvalósítási szakaszát egyeztették a tagok, míg a másikban az évben elindult, vagy tovább folytatott nagyobb projektek (TÁMOP 525 B., Kistérségi Modellprogram, FLP, vezetőképző, Vodafon angyal projekt, ifjúságsegítő szakképzés…) gazdái, valamint az ifjúsági munkásokat támogató szakmai szolgáltató szervezetek (megyei közművelődési módszertani szolgáltató, Esélyek Háza, Mobilitás RISZI) képviselői mutatták be munkájukat. A nap végül szakmai teaházzal, kötetlen, informális beszélgetésekkel zárult.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük