Fekete Macskák Találkozója a Múzeumban

Fáraók és a macskák SzegedenFekete macskák találkozóját hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum az idei Múzeumok Éjszakáján: élő és plüss fekete cicákat is várnak majd a Kultúrpalota elé június 21-én, szombaton. Emellett egy egyiptomi halotti szertartást is bemutatnak, valamint megnyitják a Móra-Hyde parkot. Az ókori Egyiptomban óriási tisztelet övezte a macskákat: szent állatként tisztelték őket, elpusztításukért halálbüntetés járt.

 

Gyakran aranyékszerekkel díszítették testüket, a gazdájukkal egy tányérból ehettek, halálukat meggyászolták, majd a cicákat bebalzsamozva temették el. Az egyiptomi macskakultusz apropóján tartanak most fekete macska-találkozót a Móra Ferenc Múzeumban: várják az élő és plüss fekete macskákkal érkező látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A részvételt ingyen belépőjeggyel jutalmazzák: A fáraók Egyiptoma című kiállításon akár macskamúmia-másolatot is a kezükbe vehetnek a résztvevők.

A macskákkal azonban közel sem ér véget az egyiptomi múzeumi éj Szegeden. A Móra-múzeum előtt egyiptomi táncelőadás és divatbemutató is várja az érdeklődőket, sötétedés után pedig egy igazi különlegességet láthatnak a résztvevők: egy egyiptomi halotti szertartást keltenek majd életre táncosok, színészek fáklyákkal, csónakkal, szökőkúttal Pataki Ferenc színművész rendezésében. A múzeumi éjen az irodalom szerelmeseire is gondolnak: a „Móra-Hyde park” elnevezésű eseményre várják mindazokat, akik szeretnék megosztani kedvenc Móra-idézetüket és Mórával kapcsolatos gondolataikat a közönséggel, a Múzeumok Éjszakájának résztvevőivel.

Az idei Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a nagyközönség előtt  A fáraók Egyiptoma című kiállítás harmadik helyszíne a Móra-múzeum főépületében. A tárlat mindegyik helyszínét (Móra Ferenc Múzeum, Fekete ház, Kass Galéria) kedvezményes jegyárakkal lehet megtekinteni 18 és éjjel 1 óra között, emellett óriás buborékfújás, tűzugrás, világzenei koncert és folyamatos tárlatvezetések is várják az érdeklődőket az idei múzeumi éjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük