Gregor Józsefre emlékeznek Szegeden

Gregor JózsegKettős évfordulóról emlékeznek meg a Szegedi Nemzeti Színházban. November 21-én Gregor József születésének 75. és a Szegedi Operabarátok Egyesülete megalakulásának 25. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik, és operagálával idézik fel Gregor józsef emlékét a Nagyszínházban.

 

 

Gregor József a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatójaként tett javasletot, egy civil szervezet létrehozására, mely a szegedi  hozzanak operarajongókat szolgálja. 1990-ben Csernay László orvosprofesszor, Keszthelyi Béla főgyógyszerész, Horváth András tanár és Telihay Lászlóné ügyész közreműködésével alakult meg a Szegedi Operabarátok Egyesülete, amelynek tagjai az alapítás óta eltelt huszonöt évben sokat tettek azért, hogy a műfaj népszerűsítéséért.

A 19.30-kor kezdődő Toronykőy Attila  által rendezett gálán,  Gyüdi Sándor főigazgató dirigálja a Szegedi Szimfonikus Zenekart, Többek között  Altorjay Tamást, Andrejcsik Istvánt, Balczó Pétert,  Keszei Borit, Kónya Krisztinát, Laczák Boglárkát, Szonda Évát, Vajda Júliát láthatja a közönség.

A műsorban Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Leoncavallo, Gounod, Wagner, Verdi és Puccini  áriái, duettjei hallhatók. A gála szünetében a főbejáratnál lévő földszinti előcsarnokban megkoszorúzzák Gregor József domborművét.

A gála előtt 19 órától Gregor Józsefre emlékező és az egyesület történetét bemutató kiállítás nyílik. a tárlatot Gyémánt Csilla állította össze.A  nézőtéri földszint előterében megtekinthetők a népszerá basszistához köthető személyes tárgyak, díjak, jelmezek, valamit az egyesület életének főbb eseményeiről beszámoló dokumentumok.