Itt a farsang áll a bál

Farsang1Vízkereszt napján, mindenki megválik a karácsonyfájától, kivéve, ha cserepeset vett, és van hova kiültetnie. A karácsonyi ünnepkör vége, a farsang, és a báli szezonkezdete. Milyen népszokásokat gyakorolnak ilyenkor? Hogyan készüljünk egy bálra? Erről is szól írásunk, melyet munkatársaink archívumából szemezgetve állítottunk össze.

A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes-álarcos alakoskodás A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás küzdelmét is. Ezen időszak mulatságainak kifinomult formája a bál. Először csak az uralkodók, és főurak rendeztek bálnak nevezett mulatságokat, később a polgárok is. A hagyományokon alapulnak a bálozás szabályai is, amit minden bálozónak tudni kell.

Farsang idején előkerülnek a jelmezek álarcok. A XV. század óta szólnak az adatok a férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás küzdelmét is.

Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása a Mohácson lakó délszlávok csoportos busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A busóálarcot eredetileg csak a felnőtt sokác férfiaknak volt szabad felölteniük, a legények másfajta álarcot viseltek.
A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadnak, ilyenkor kerül színre a tréfás halottasjáték vagy lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugat-dunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság. A kidöntött fát húzták végig az úton a leányokból, legényekből álló párok. A menet közben bohókás esküvő játszódott le. A rönkhúzást, olyankor rendezték meg, mikor a községben, abban az évben nem volt lakodalom.

Régebben az ország sok részén szokás volt húshagyókedden a pártában maradt leányokkal tuskót húzatni. Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is.
A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. Azokat a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni. Szatmárban pl. kongóztak: húshagyókedden a pártában maradt lányok ablaka alatt pléhdarabokat ütögettek a fiúk.
Zoborvidéken a farsang utolsó előtti vasárnapját Talalaj-vasárnapnak (talalaj-vasárnapi énekek), míg farsang vasárnapját Sardó-vasárnapnak nevezték (sardózás).

 Balázsjárás, Gergelyjárás (február 3, március 12)

Balázs-napi szokás a balázsolás (Balázs püspök ünnepe): a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék.
Balázs (a diákok patrónusa) és Gergely (I. Gregorianus pápa) napja volt az iskolások ünnepe. Ilyenkor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak.

Báli protokoll

 Ezen időszak mulatságainak kifinomult formája a bál. Először csak az uralkodók, és főurak rendeztek bálnak nevezett mulatságokat, később a polgárok is. Főleg a pénzügyi arisztokrácia. Magyarországon legismertebbek az operabál, egyetemek, cégek rendezvényei, valamint, -igaz időben nem ekkor van- a Katalin, és Anna bál.

Az általános illemszabályok itt is érvényesek, de korántsem elegek. Mit és hogyan tehet, illetve nem tehet az ember egy bálon, estélyen? Bizony, aki most készül élete első ilyen rendezvényére, nagy gondban lehet. A következőkben nekik nyújtok segítséget, bár soha nem árt feleleveníteni az idő múlásával kopó ismereteket, és a világ is változik ugyebár.

Nézzük hogyan is zajlik a nagy esemény. Az első a meghívó, nélküle nem jutunk be. A nagy bálok programját közlik, és eldöntheti mindenki, melyikre kíván elmenni. Mi szerepel a meghívón? Az időpont, a helyszín, és az öltözet.

Ha a meghívón szmoking és estélyi ruha szerepel, akkor a hölgyek bármilyen színű és fazonú elegáns öltözetet viselhet, természetesen a bál jellege szerint ez változhat. Van olyan eset is, hogy a konzervatív, visszafogott, angol stílus úgymond kötelező. A férfiak esetében, a szmokingon kívül a frakk lehet előírás, ebben az esetben a hölgyek kizárólag nagyestélyit vehetnek fel.

Első bálozók olyan ruhát válasszanak, amiben jól érzik magukat, nem kell feszengeniük. Lesz elég gondjuk, bajuk az etikett többi részével, legalább a ruha ne zavarja őket. Egyes bálokon megengedett az ún. Bocskai is, ami a XIX. Századi magyar katonai egyenruha modern változata. A testalkatunk figyelembe vételével válasszuk meg ruhaméretünket. Ami hétköznap elmegy, az a bálon, estélyen felettébb kínos lehet.  A ruha nem minden az ápoltság szintén előírás.

Hölgyeknél kötelező a smink, amit az aktuális divathoz igazítva, de egyéniségüknek megfelelően készítsenek el. A toalett kifejezés az egész megjelenést jelenti nem csupán a ruhát. A sminknek összhangban kell lennie az öltözék többi részével.Legjobb a visszafogottan elegáns arcdíszítés. A kevesebb néha több.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük