Kiállítások a könyvtárban

kulturális örökség Somogyi könyvtárA Somogyi -könyvtár remek hely az ismeretszerzéshez. A rengeteg könyv, hanglemez, és egyéb kiadvány igazi kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Adottságait kihasználva  hónapról hónapra összeállítanak egy-egy tematikus tárlatot. Az ünnepek közeledtével, természetesen a karácsony kap nagyobb hangsúlyt, azonban látható még más érdekesség is.

Mesterségek dicsérete – cipészek, csizmadiák, papucsosok

A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010-ben indult közös tárlatsorozata helyi hagyományokkal rendelkező mesterségek könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. Idén a lábbelikészítő szakmákat keltjük életre könyvtári dokumentumok és kézműves tárgyak segítségével.

A Mesterségek dicsérete – cipészek, csizmadiák, papucsosok című kiállítás látogatói megcsodálhatják többek között a Kereskedelmi és Iparkamara által Kézműves Mester Remek címmel jutalmazott Sallay Cipészműhely kézzel varrott cipőit és szegedi papucsait is. A műhelyben, a családi hagyományokat folytatva, harminc éve készülnek lábbelik kézműves technológiával – a folyamatot félkész cipő, valamint a befejezéséhez szükséges szerszámok teszik szemléletessé.

A kiállítás december 6-tól látogatható. Az ünnepélyes megnyitó december 14-én 16.30 órakor kezdődik. A tárlatot megnyitja: Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kiállítás január 16-ig tekinthető meg.

„Isten országa” – Ancsa-Molnár Hajnalka ikonjai

Advent jegyében nyílik meg december 6-án, a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában Ancsa-Molnár Hajnalka Isten országa című ikonkiállítása.

Az alkotó 1970-ben született Kiskunhalason, magyar szakos tanár és gyógypedagógus. Ikonfestéssel 1993 óta foglalkozik: ekkor vett részt Finnországban Nina Inkari orosz ortodox festő kurzusán, s az ottani élmények hatására választotta a művészi pályát.

Tagja volt Szegeden a Damaszkuszi Szent János ikonfestő körnek. Több alkalommal részt vett egyéni és csoportos kiállításon (Csongrád, Kiskunhalas, Ulm, Makó, Debrecen, Szeged).

Ancsa-Molnár Hajnalka így fogalmazta meg ars poeticáját:

„Az ikonfestés számomra azt jelenti, hogy Isten országának örökkévalóságát, a fényt, hitet, amit az ikon hordoz a maga változatlanságában, elhozzam ebbe a változékony világba. Fára festett Szentírásként emelje, építse hitünket, lelkünket.”

A tárlat január 12-ig tekinthető meg.

Karácsonyi készülődés – régi lapok tükrében

Hajdanvolt idők ünnepváró hangulata árad a 19. század napilapjainak, folyóiratainak híradásaiból. A Somogyi-könyvtár Karácsonyi készülődés című kamarakiállításán többek között a Szegedi Híradó, Szegedi Napló, Vasárnapi Újság ünnepi számainak írásait olvasgathatja az érdeklődő.

A tárlat december 6-tól január 3-ig látható a könyvtár harmadik emeletén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük