Május a könyvtárban

kulturális örökség Somogyi könyvtárA május igen sűrű programkavalkáddal kényezteti Szeged polgárait, a programokat azonban, nemcsak a főtéren kell keresni, hanem Somogyi könyvtár hűs épületében is. A szerelem hónapját mégis az épületen kívül kezdi az intézmény. Hétvégén ugyanis a füvészkertben is találkozhatunk a könyvtár programjával. 

Május 12-én rendezik meg harmadik alkalommal az Országos Rajzfilmünnepet, amelynek Szegeden a Belvárosi Mozi ad otthont. A programhoz kapcsolódóan a Somogyi-könyvtár 2013. május 2-től május 9-ig, játékot hirdet. A helyes megfejtők között 4 db ingyenes páros belépőt sorsolnak ki, amelyek az Országos Rajzfilmünnep egy-egy vetítésére szólnak.
A műfaj kedvelői a könyvtár honlapján és szóróanyagokon találják meg a kérdéseket és a játék részleteit.
A könyvtár internetes oldalán bővebben május 2-től tájékozódhatnak az érdeklődők. (www.sk-szeged.hu/jatekok-palyazatok

Kamaratárlattal kapcsolódik a III. Kertészeti és kertépítészeti kiállítás és vásárhoz a program helyszínén, az újszegedi Füvészkertben a Somogyi-könyvtár. A 2013. május 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap látható könyv- és folyóirat-bemutató válogat a Somogyi-könyvtár kertkultúrával kapcsolatos régi és legújabb dokumentumaiból.
A könyvtár gyűjteményében számos kertészeti témájú muzeális folyóirat megtalálható, többek között az első kertészeti szaklapként jegyzett Kertészeti Füzetek.
A kertkultúra bibliotékába betérő szerelmesei régi újságok hasábjain olvashatnak feledésbe merült növényfajtákról, az elődeink által alkalmazott kertészeti technikákról, amelyek napjainkban is hasznos információval szolgálhatnak, de természetesen a téma legújabb szakirodalma is várja az érdeklődő olvasókat.
III. Kertészeti és kertépítészeti kiállítás és vásár helyszínére kihelyezett kamaratárlat ízelítőt ad a téma könyvtárban fellelhető irodalmából.

A programokról Andóczi Balogh Évát kérdeztük:

A Somogyi-könyvtár 2013-ban is meghirdeti az Egy város – egy könyv című olvasásnépszerűsítő programot, melynek lényege, hogy Szegeden minél többen olvassák el egy – a városhoz kötődő – szerző művét. „A város könyve” az idén Darvasi László Pálcika, ha elindul című mesekönyve.

A szerzővel és a világot fölfedező hősével, Pálcikával a Szeged Napja ünnepségsorozat alkalmából, május 17-én és 18-án, több rendezvényen is találkozhatnak az érdeklődők. Darvasi László a Klauzál téri könyvtári sátorban dedikál, a színpadon újságíróval beszélget, a Somogyi-könyvtárban olvasóival osztja meg gondolatait, s díszvendége lesz a Gyermekkönyvtár Mese Mesi Interaktív Színház Pálcika-előadásának.

„Pálcika a maga egyszerűségében megmutatja, milyenek is vagyunk. A világra rácsodálkozók és szeretetre éhesek. De talán úgy még pontosabb a dolog, ha azt mondom, tiszta, ártatlan állapotunkban egy kicsit mi is pálcikák vagyunk. Később aztán az élet sűrűjében jól megvastagszunk, bemázolódunk. Tulajdonképpen Pálcika ezért is esszenciaember vagy inkább emberesszencia. Sokkal inkább rokon a legkisebbekkel, ne feledjük azonban, mi, felnőttek is kicsiből lettünk nagyok. Azonosuljunk hát nyugodt szívvel a pálcikaságunkkal.”
(Jeges-Varga Ferenc: Pálcikaönarcképek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük