Nemzetiségi folklórtalálkozó program

Május 24. 19.00 Grand Café színpad, Kult Korner

Sarantis Mantzourakis

Sarantis Mantzourakis görög buzukiművész. Főbb hangszerei: buzuki, dzurasz, baglamasz, gitár. Repertoárjában szereplő stílusok a laika, a nisiotika, arembetika, az elafrolaika valamint ismert műdalok. Magyarországon elsőként egy újszerű zenei megoldással kísérletezik: a buzukit szimfonikus zenekarba illeszti, átvéve a hegedű szerepét. 1998 óta több koncerten mutatta be ezt az érdekes hangzást ismert klasszikus és görög darabokat adva így elő.
A koncerthez kapcsolódóan Szeltner László táncos, táncoktató tart rendhagyó görög tánciskola.

Május 26-27. Belvárosi híd, Hídivásár
Napközben sátras megjelenés, nemzetiségi kiadványok bemutatása.

Május 27. vasárnap  15. 00 – 18.00

Klauzál tér

„Theissblume” Kórus

A Magyarországi Németek Csongrád Megyei Egyesülete „Theissblume” Kórusa német és sváb dalokat énekel. A „Theissblume” Kórus őrzi és ápolja a régi hagyományokat ezért a kórustagok német és sváb dalokat tanulnak és adnak elő.

Rokon dalok – rokon lelkek

Fábri-Ivanovics Tünde ének, ütők és Fábri Géza koboz

Zenéjük a magyar népzene legősibb rétegeiből táplálkozik, annak elemi formáiból építkezik. Ivánovics Tünde énekhangja, Fábri Géza kobozjátéka egyszerű eszközökkel, gondosan kidolgozott, virtuóz, de őszinte előadásmóddal keltik életre a hagyományos muzsikát.

PILIS Hagyományőrző Együttes

A szlovák nemzetiségi folklórcsoportot 1978 tavaszán alapították lelkes pilisszentkereszti fiatalok. Gazdag repertoárjuk elsősorban magyarországi és anyaországbeli szlovák népdalgyűjtéseket, ill. tánckoreográfiákat tartalmaz, emellett sváb, székely, ruszin, cigány, szerb, örmény, bolgár és magyar néptáncokat is nagy örömmel adnak elő országszerte s a külföldi fesztiválokon egyaránt.

Bánát Néptáncegyüttes

Tíz kilométerre Szegedtől, a földrajzi Bánát legészakibb  részén található Deszk. Sokéves működésük során, mely visszanyúl egészen a II. Világháború utáni időszakra – országos és nemzetközi hírnévre tett szert az együttes. Legfontosabb feladata a szerb kultúra, a néphagyományok, a népzene, a néptánc és az anyanyelv ápolása illetve átörökítése a jövő generációja számára.

Balkán Táncegyüttes
A táncegyüttest 1990-ben alakult Békéscsabán a Megyei Művelődési Központban. Céljuk a táncházakban megismert és megkedvelt balkáni néptáncok színpadi bemutatása,azok tanítása. A Balkán-félsziget tánchagyományai rendkívül archaikus vonásokat mutatnak, híven tükröződik bennük a térség etnikai, vallási és kulturális összetettsége. Meghatározójuk a lánctánc, melyet a táncosok szorosan összekapaszkodva táncolnak, de előfordulnak a szólisztikus táncok, mint például a bolgár racsenica. Zenei világukban igen jelentős számban fordulnak elő páratlan ritmusú dallamok. E sajátosságok hiteles tolmácsolására törekszik a Balkán Táncegyüttes is.

18.00, Nemzetiségek Háza
„Nemzetiségek, itt élünk, így élünk”
A Napfény-Senior Nyugdíjas Fotókör kiállításának megnyitója.

20.00 Grand Café színpad, Kult Korner
Yasya / Яся

A Yasya név Ivanna Prots-ot takarja, aki ukrajnai művész családból származik, és gyerekkora óta a zene, előadóművészet és tánc bűvöletében él. Csakúgy, mint az újgenerációs kedvencek, KT Tunstall vagy Katie Melua, Yasya szerzője is a daloknak, amiket énekel, és számait erősen meghatározza személyisége. Ehhez jönnek némi pluszként kelet-európai zenei gyökerei, amik teljessé és egzotikussá teszik a számokat. A több éves útkeresés után zenekarával kiegészülve ma már készen áll, hogy lenyűgözze a különleges zenékre éhes közönséget…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük