NIT Cafe Szegeden

nit cafe szeged A Nemzeti Ifjúsági Tanács Szegeden indította útjára novemberi programsorozatát. A NIT Cafe névre keresztelt kerekasztal- beszélgetés célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a helyi ifjúsági szervezetek, és a döntéshozók között, és felmérje, milyen lehetőségek adottak az adott országrészben a fiatalok számára. Erre utal a nyitó esemény címe is:  „Az ifjúság helyzete Csongrád megyében”.

 

A rendezvényt Dr. Antal Anikó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Ifjúsági és Sportiroda  csoportvezetője nyitotta meg. A megnyitóbeszéd után Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény– és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Fedor Péter Mózes, NIT elnökségi tag, és Kispál-Podrácz Gyöngyi, NIT Csongrád megyei koordinátora az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont ifjúsági koordinátora köszöntötte a résztvevőket, majd Janzsó Ádám a NIT elnöke mutatta be az egyesületet.

A beszélgetés során kiderült, hogy bár Szegeden a Déli régió egészéhez hasonlóan nagyon aktív ifjúsági munkát végeznek a civil szervezetek, a városnak még nincs ifjúsági stratégiája. Az ifjúságügy sincs jogilag definiálva, viszont minden önkormányzat kötelessége az ifjúságügy a törvény szerint.

Az is megállapításra került, hogy a fiatalokban sok lehetőség van, lehet őket erőforrásként kezelni, a gyakorlatban azonban inkább a probléma forrásaként jelennek meg. A megoldás a szemléletmód megváltoztatásában rejlik, és el kell dönteni mit is akar nyújtani a társadalom a fiataloknak, és pontosan mit vár el tőlük. A csendes generációhoz tartózó fiatalokat is meg lehet mozgatni, csak megfelelő módon kell őket megszólítani. –derült ki a hozzászólásokból. Ehhez pedig gyakorlott szakemberek szükségesek.

A programsorozat végén egy összegzés készül, melyet eljuttatnak a döntéshozó szervekhez. A tapasztalatokat, javaslatokat felhasználják egy ifjúsági törvényjavaslathoz is.