Rigoletto – bemutató a Szegedi Nemzeti Színházban

Rigoletto SzegedenGiuseppe Verdi háromfelvonásos operája a szerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából újult meg Szegeden. Az évtizedeken át játszott darabnak Juronics Tamás rendezése, és Kentaur díszlete ad új köntöst. Az opera Victor Hugo drámáján alapul, és igen nagy kihívás elé állítja az énekeseket. Az operairodalom legnehezebb művének is nevezik. A Verdi emlékév első bemutatója március 22-én pénteken a Nagyszínházban látható.

Victor Hugo drámája: Le roi s’amuse (A király mulat) az 1830-as évek elején Párizsban került először színre. A bemutató akkor, a hatalom érzékenysége miatt botrányba fulladt. A francia kormány teljesítette a konzervatív érdekcsoportok kívánságát és Victor Hugo művét nem játszhatták Párizsban. Az uralkodó osztályt pellengérre állító mű érthető módon később sem volt a hatalom kedvence.

Juronics Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, rendezésében az alá-fölé rendeltség rendszerére épül, hiszen a darab tulajdonképpen a hatalom, és az egyén viszonyáról szól. A háromfelvonásos klasszikust, kettős szereposztásban láthatja a közönség. A címszerepet a premieren alakító Kelemen Zoltán 1997-ben énekelte először Rigolettót Szegeden Vajda Júlia partnereként. A művészt akkori, és mai érzéseiről is kérdeztük.

Kentaur díszlete lehetővé teszi a gyors átállásokat. Tulajdonképp egy óriási trónszéket látunk a színpadon. A történet így jórészt a színpad első részén játszódik. A trón, mint a hatalom jelképe, egyaránt szolgál a mulatozás színtereként, és az utca háttereként, mintha egy épület része lenne. Állapotának folyamatos romlása jelkép. A színészi játékra nem lehet panasz. Az énekesek állják a sarat, a hangokkal vívott küzdelemben, olyannyira, hogy az ember észre sem veszi, hogy ez az egyik legnehezebb, ha nem a legnehezebb bariton szerep. A többiek dolga sem könnyű, az egyes karakterek megformálása is igen nehéz, és komoly hangi képességeket igényel.

Összességében, egy mozgalmas, látványos, szórakoztató előadást láthat a közönség.  Azok számára is élvezetes lehet, akik nem rajonganak az operákért.

További képeket facebook oldalunkon talál.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük