Romsics Ignác akadémikus is előad a „Szeged 300” konferencián

Móra Ferenc MúzeumSzeged városa 1719-ben kapta vissza szabad királyi városi státuszát. Ennek immáron 300 esztendeje. Az évforduló lehetőséget ad a Szeged múltjával foglalkozó kutatók számára, hogy számot vessenek az elmúlt háromszáz esztendőről, ezért konferenciát rendeznek „A szegediség változásai – Szeged 300” címmel május 9-én 10 órától.

A tudományos tanácskozáson a szegediség mint életérzés változásait is nyomon követik a történész, szociológus, irodalomtörténész, művészettörténész szakértők. A konferencián előad Romsics Ignác akadémikus, Tomka Béla professzor és Balog Iván tanszékvezető egyetemi docens is. A rendezvény a szegedi városháza dísztermében kezdődik, majd a Fekete házban folytatódik.

Szeged elmúlt 300 évéről tartanak egész napos konferenciát május 9-én, csütörtökön 10 órától „A szegediség változásai – Szeged 300” címmel. A neves kutatók előadásaiból kiderül például, milyen szerepet töltött be a szegedi vár és annak elbontása a városa életében, hogyan változott meg a városkép az árvíz következtében, vagy hány szálon kötődött Móra Ferenc Szegedhez. Az érdeklődők megismerhetik Bibó István és a város kapcsolatát, legendás írók és költők szegedi hatását, illetve a város képzőművészetét európai kontextusban.

Az előadók között szerepel Romsics Ignác akadémikus, hazánk egyik legtekintélyesebb történésze, valamint neves kutatók, szakértők, a Szegedi Tudományegyetem oktatói.

A konferencia délelőtti szekciója a városháza dísztermében kerül megrendezésre, a délutáni előadásokat pedig a Fekete házban hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvényre regisztrálni a Móra Ferenc Múzeum weboldalán keresztül lehet május 8-án 10 óráig: http://moramuzeum.hu