Titanic kiállítás a várban

Móra Ferenc MúzeumA Titanic katasztrófáját bemutató kiállítás nyílik Szegeden a Vármúzeumban október második felében: a Horvátországból érkező tárlat a túlélők visszaemlékezésein és személyes tárgyain keresztül mutatja be a luxus óceánjáró elsüllyedésének körülményeit.

 

1912. április 14-én éjszaka ütközött jéghegynek az elsüllyeszthetetlennek tartott luxushajó, a Titanic. A gőzös-óriást pár óra alatt teljesen elnyelték a tenger hullámai. A Southamptonból New Yorkba tartó óceánjáró korának egyik legnagyobb hajója volt: magassága elérte egy 18 emeletes házét, a fedélzeten még saját nyomda is működött. A Titanicot első útján érte a katasztrófa: a hajón utazó körülbelül 2200 utas kétharmada a jeges óceánba fulladt.

A rijekai tengerészeti múzeumból érkező kiállítás bemutatja a kor hajózásának jellemzőit, a katasztrófa előzményeit és a Titanic elsüllyedésének körülményeit. A hajón utazó, az Osztrák-Magyar Monarchiából származó utasok visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg a látogatók a tragédia részleteit.

A tárlat nem csak a Titanicot, hanem az elsőként segítségére siető utasszállító gőzöst, a Carpathiát is bemutatja. A hajó legénysége nagy szerepet vállalt a mentésben: nekik köszönhetően élte túl a szerencsétlenséget több száz utas és tengerész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük