Zerline a szobalány a Korzó Zeneházban

zerline a szobalanyAz osztrák regényíró Hermann Boch művét Sándor János álmodta színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előadást különleges helyszínen, a Korzó Zeneházban felépített színpadon láthatja a közönség. A hely adottságai által közelebb kerül a néző a színészekhez.

Ezáltal szinte ő is a darab részévé válik, igaz, nem annyira, mint egy szobaszínházas előadáson. A monodráma kétszereplős, egy szobalány meséli el élete történetét, az albérlőnek. Először csak egyszerű pletykálkodásnak indul, végül sötét titkok kerülnek felszínre, a tulajdonosok, és a saját életéből is.

A darab egy arisztokratikus berendezésekkel telezsúfolt szobában játszódik. először, a gazdagnak látszó albérlővel találkozunk, amint kényelmes vasárnapi szunyókálásra készül. Ebbe a bágyadt hangulatba érkezik az idős Zerline. Miközben végzi a faladatát beszédbe elegyedik a férfival, aki szemlátomást inkább szenderegne. Érdekes megfigyelni a reakcióit, miközben hallgatjuk a szobalány elbeszélését.

Szokás monodrámának minősíteni a darabot, pedig inkább színpadi mű, ahogyan a színház honlapján is olvashatjuk. Nem nélkülözi a drámai fordulatokat, azonban nem dráma, a szó klasszikus értelmében. Sőt, humoros részek is találhatók benne. Színészi játékot tekintve, minden a helyén van, akár korrektnek is nevezhetnénk. Az untermann, és a főszerep jól aránylik egymáshoz. Sándor János rendező, elmondta, ebben a műfajban különösen figyelni kell az egyensúlyra. Nincs kiemelve egyik sem. Barnák László, (A. úr) gesztusaival, mimikájával igazán jól kiegészíti Fekete Gizi által megszemélyesített  Zerline monológját. A. úr ebben a darabban a kor embere, tipizált karakter. cselekedeteivel, szavaival, a kor (elsősorban az úri környezet) erkölcsiségébe, gondolatvilágába nyújt betekintést a közönség számára.

Fekete Gizivel a próbafolyamat elején, egy sajtótájékoztatón beszélgettünk:

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük