Zorba, a görög

szszjzorba a gorog009

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei évindító előadása a Zorba, a görög című táncmű volt. A darabot júlis 4-én és 5-én láthatták a nézők Mikis Theodorakis zenéjére. A nagysikerű balett-előadás koreográfiáját Harangozó Gyula, a Kossuth-díjas koreográfus készítette, aki egyben a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója is.

 

Azért hogy az idei év látványa a Dóm tornyai híján se maradjon el, a díszlettervező egy lenyűgöző, bonyolult, geometrikus teret képzelt el. Az emberi erőforrások minisztere a fesztivál megnyitóján úgy nyilatkozott, hogy „Ha a templom az ember előtt magasodik, akkor kijelöl egy irányt, ha mögötte, akkor neki vetheti a hátát, és úgy nézhet szembe az élet nehézségeivel.” A speciális, 3d-s vetítéstechnika egészen elképesztő vizuális effektekre is képes. A Zorba igazi fesztivál előadás, amiben szerepet kapott a Szeged Táncegyüttes is. A táncosok egy 1964-es amerikai drámát igyekeznek bemutatni a színpadon. Basil angol író egy makedóniai faluban megismerkedik Alexis Zorbával, a bányásszal.

Zorba eredeti egyéniség, akinek élete a vad görög tájat és a népi temperamentumot jeleníti meg. Mély benyomást gyakorol Basilra, aki emellett egy másfajta mentalitással is megismerkedik, ami összeegyeztethetetlen hagyományos gondolkodásmódjával. Így értetlenül szemléli az egyik ifjú öngyilkossága miatt haragra gerjedt falusiak dühét a falu szépével szemben, aki nem adta oda magát a fiúnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük