Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életmű-díj 2019

Idén Tisza túloldalán, az újszegedi Délvidék Házban, a Közép fasor 1-3. szám alatt rendezik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált, mivel év elején elkezdődött a patinás Belvárosi Mozi felújítása. A belvárosból, a kertvárosba költöztetett rendezvény 2020-ban visszatér a megújult-megszépült épületbe. Szeged város legrégebbi mozija 100 éves születésnapját tehát együtt ünnepelhetik a fesztivál látogatói  és a szegedi mozirajongók.

Az ideiglenes, új helyszín  220 főt befogadó, lépcsőzetes nézőterű vetítőteremmel, várja a filmek szerelmeseit, és nemcsak a fesztivál ideje Szerencsére, a belvárosi épületet sem kell teljesen elfelejteni, az egyik,különálló kamaraterem folyamatosan működik, s a filmfesztivál alatt itt is érdekes programok várják az érdeklődőket.

Az idei végeredményt,még senki nem ismeri, azt azonban igen,ki kapja ebben az évben az életmű-díjat. Ő nem más,mint, Kende János, akit elsősorban a Jancsó-filmek operatőreként ismerhet közönség.  Összesen 60 játékfilm, számos tévéfilm, rengeteg dokumentum- és reklámfilm fűződik a nevéhez. Filmjei Európa legrangosabb fesztiváljain kaptak elismeréseket. Munkásságáért illetve életművéért Magyarország valamennyi művészeti díját megkapta.  

Az eseményről bővebben a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.