10 éves a D2 Ifjúsági Központ

Tíz éve, 2013. december 2-án nyílt meg a D2 Ifjúsági Központ, a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit KFT részeként. Azzal a céllal hozták létre, hogy a középiskolás fiataloknak nyújtson iskola utáni szabadidős és tanulmányaikat kiegészítő fejlesztő tevékenységet. Az évforduló kapcsán, november 30-án tartottak  egész napos rendezvényt, melyre meghívtak két olyan partnerszervezetet is melyek szintén kerek évfordulót ünnepelhetnek idén. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Kardos János, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője, köszönte meg a D2 munkatársainak a kitartó és értékes munkát.

A Padlás című musicalből idézve elmondta, hogy kell egy hely, ami a fiataloké. Ezután  Krämmer Erika, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakképző Iskolájának nevelési igazgatóhelyettese köszönte meg a tíz éves együttműködést az oktatási intézmények részéről, és kifejezte reményét, hogy ezt tovább tudják folytatni 

A D2 két meghívott partnere közül az idén 30 éves Alternatíva Egyesület elnöke, Vajda Árpád mutatta be a szervezet sokrétű tevékenységét, és felhívta a figyelmet az együttműködés fontosságára. Gyuláról érkezett Szabó Enikő, a 20 éves Mi egy Másért Közhasznú Egyesület alelnöke a Hetedhét Játékváros elnevezésű táboruk kapcsán beszélt arról, hogy a közösségi tereknek és az itt dolgozó munkatársaknak kulcsszerepe van a fiatalok szocializációjában. 

A D2 ifjúsági koordinátora Vörös B. Zoltán a 10 év tevékenységének bemutatása mellett a közösségi terek szerepéről, az iskolai tanulmányokat kiegészítő és támogató kompetencia fejlesztésről is beszélt. Kiemelte az iskolai közösségi szolgálatot, mint kapcsolódási lehetőséget, valamint a Középiskolások Hete elnevezésű rendezvényt, amit röviden Kö7-nek hívnak a fiatalok. Ez az egyik legnagyobb rendezvényük, melyet szegedi kulturális és oktatási intézményekkel közösen szerveznek meg évről évre. Jövőre már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. Vörös B. Zoltán elmondta  hogy a média a kezdetektől fontos eszköze a munkájuknak. Sokan kapcsolódnak be a 360° ONLINE ifjúsági magazin tevékenységébe. Ezt az online magazint fiatalok készítik a saját korosztályuknak.  Szó volt a fiataloknak szóló nemzetközi lehetőségekről is, hiszen a D2 Ifjúsági Központ tagja az Eurodesk hálózatnak, mely ezekről szolgáltat információt.  Korábban fogadtak önkénteseket is. Az ünnepi műsorban pedig a Talentum Alapítvány önkéntesei közreműködtek. 

Az egész napos rendezvény délutáni részében szakmai workshopokon vehettek részt az érdeklődők, a torta és a hagyományosnak mondható zsíroskenyér elfogyasztása után. A workshopot a D2 partnere, az Aktív Ifjúságért Egyesület szervezte az évfordulójukat ünneplő három szervezettel együttműködésben. A szakmai workshopon  egy háromállomásos, world café módszerrel valósult meg. Három témáról volt szó. Közösségben-biztonságban: milyen szerepe van a közösségi tereknek a bűnmegelőzésben? Események fiatalokkal / fiataloknak: hogyan tudjuk bevonni a fiatalokat a programszervezésbe? Fiatalok bevonása: hogyan és milyen csatornákon keresztül szólítsuk meg a fiatalokat? 

Az eredmények bemutatása után az esemény véget ért és a teret a fiatalok vették újra birtokba. Az eseményről készült fényképes beszámolónk Facebook albumban tekinthető meg.