AMATOURS – a siker útján / elődöntő

amatours 2013A Történelem folyamán harmadjára tekinthette meg a zenét kedvelők apraja nagyja az Amatours tehetségkutató verseny elődöntőjét, ez alkalommal az Alsóvárosi Kultúrházban (TudokEgy Köz-pont). Az amatőr zenekarok 2013. január 6-ig adhatták le jelentkezéseiket az eddig megszokott módon, az általuk legjobbnak ítélt 3 zeneszámmal és rövid bemutatkozó szöveggel. A szervezők áldásos munkájának köszönhető, hogy a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott sikeres pályázat révén nevezési díjat idén nem kértek a jelentkezőktől.

Változás volt az is, hogy az eddig jól ismert jelentkezési szabályzat kibővült, ugyanis csak saját, magyar nyelvű zeneszámokkal lehetett pályázni. Ez a zenekaroknak extra motivációt jelentett, tekintettel a megszámlálhatatlan angol nyelvű hazai produkcióra. A részvevők a velük készített interjúk alkalmával kivétel nélkül örömmel fogadták az új kritériumokat.
A szakmai zsűri 7 produkciót választott ki, akik este héttől bemutatkozhattak az elődöntőn. A résztvevő zenekarok a következők voltak (mindenkitől igyekszem valamilyen rövid szlogent, bemutatkozást, egyebet idézni kedvcsinálásképp):

Dodgem – „Mi vagyunk az ország egyik legfiatalabb pop-rock zenekara, hiszen átlagéletkorunk csupán 13év.”

Kelda Acoustic – „Tollból papírra, papírról hangszerre: emberről, életről, szerelemről és hazáról.”

maj’beszélünk – „Szegedi zenekar vagyunk, nagyon rock, nagyon pop, nagyon dög!”

Lusta Dick – „Zenekarosdit játszunk, mer a játék fontos.”

KisTóparT uTca – „… szigorúan követve a posztapokaliptikus, szocreál thrash metálnak a csirkefarhát mindenkori árához alkalmazkodó íratlan szabályait.”

Zebraz – „Dalok születnek, koncertek történnek, zenei stílus formálódik, érlelődik s lassan végleges alakot ölt valami alternatív-, post-rock-os, indie-s egyveleg formájában…”

Anyám és Nyulam – „A zenekar sajátos úgynevezett Local Etno Fusion stílusban ténykedik.”

amatours logoA zsűri tagjai pedig nem mások, mint:
Binges István, vájtfülű lemezlovas; Papes Béla, sokat hallott énekes; Pozojevich Máté, Mr. University, basszusgitáros. Objektív és szubjektív szempontok, értékelőlap és egymás véleményének megfontolt összevetése alapján, a verseny végén egyenként értékeltek minden fellépőt, majd Csetreki Rita, az este szervezője és háziasszonya ismertette a tovább jutók listáját. Az értékelés a nagy és országos kereskedelmi csatornák tehetségkutatóitól nem megszokott módon történt: hiszen itt nem volt sem könnyezős dráma, sem időhúzós hajtépés szívszorító zenére, de így is építő kritikákat és hasznos tanácsokat hallhattunk és nem távozott senki lógó orral.
Ezt azért gondolom így, mivel szintén az interjúk tanulsága, hogy maga a fellépési lehetőség is kincset ért a zenészek számára, tekintet nélkül a dobogó fokaira. A továbbjutók nevei sem a helyezések sorrendjében kerültek megnevezésre. Velük február 16-án, találkozhatunk a középdöntőben: Anyám és Nyulam, maj’beszélünk, Dodgem, Lusta Dick és a KisTóparT uTca. 19 órától várnak minden érdeklődőt Alsóvároson, a Rákóczi u. 1-ben!

Sőt, már a döntő időpontja is jól ismert. Ez nem más, mint február 23. szombat, a helyszín pedig szintén a „Kapca” összes terme, ahol a döntőbe jutott 3 zenekar mellett a SlimJim és az INDYGO zenekarok is szórakoztatják a nagyérdeműt! Kezdés 20:00-kor. Amelyik zenekar ezen az estén a legjobbnak bizonyul, értékes ajándékokkal gazdagodik. Aki további részletekre kíváncsi, látogasson el a verseny honlapjára!
De nem csak a zsűri, a közönség is segíthet kedvenceinek szavazatokkal. A közönségszavazatok alapján különdíjakat ítélnek oda a döntő napján az eredményhirdetés előtt, négy kategóriában: legjobb gitáros, legjobb dobos, legjobb énekes, legjobb dalszöveg.
Szavazni az elődöntőbe jutott hét zenekar tagjaira lehet 2013. január 13. 8.00-tól 2013. február 23. 20.00-ig, Mark Zuckerberg kék-fehér közösségi oldalán át, valamint a www.amatours.eu honlapon „szavazás” menüpont alatt.
MINDENKINEK KELLEMES SZAVAZÁST ÉS ZENEHALLGATÁST KÍVÁNOK, A ZENÉSZEKNEK PEDIG NAGY HAJRÁ!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük