COVID-19 – Szeged Polgármesteri Hivatal közleménye

Szegedi városház tornya A COVID-19 világjárvány miatt már több kulturális helyeket érintő intézkedésre sor került. Bezárt a Belvárosi Mozi, az IH-Rendezvényközpont, és a Szegedi Nemzeti Színház is. Az iskolabezárásokról megjelent kormányzati rendelet kihirdetése után, Botka László vasárnap délelőttre összehívta a veszélyhelyzetben érintett önkormányzati cégek vezetőit, akikkel egyeztetett a március 16. hétfőtől bevezetendő intézkedésekről, teendőkről. 

A tanácskozást követően a közösségi felületeken is megjelent közleményt szó szerint közöljük.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés megszervezése a kormány hatásköre. Szeged városa mindent elkövet a szegediek védelmében. Kiemelten fontos, hogy a szükséges lépéseket minél előbb meghozzuk, mert a halogatás vagy a nem kellő figyelem súlyos egészségügyi kockázatokat jelent a járvány idején.

Az elmúlt időszakban több fontos lépést is hoztunk:

kézfertőtlenítővel láttuk el intézményeinket és a hivatalokat,
lemondtuk a március 15-i rendezvényünket és a Toros Fesztivált,
a szegedi közlekedési társaság járatain sűrűbben takarítanak, fertőtlenítenek,
a járműveken megszüntettük az első ajtós felszállást és a sofőrnél való jegyvásárlást,
a távhőszolgáltatónál kizárólag a halaszthatatlan feladatokat látják el a szerelők,
a Szetáv dolgozói gumikesztyűben és kézfertőtlenítővel dolgoznak,
az ügyfélfogadás is szünetel átmenetileg a fertőzésveszély miatt,
a Mars téri piacon hat helyen mobil kézfertőtlenítőket állítottunk fel.
A mai napon pedig újabb intézkedéseket fogadtunk el, amelyek a következők:

ÖNKORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
1. Az önkormányzati dolgozók védelme érdekében távmunkára küldjük azokat, akik otthonról is el tudják végezni munkájukat és akiknek kiskorú gyermeke van.

2. A szegedi óvodák és a bölcsődék hétfőn és kedden még nyitva tartanak, március 18-ától pedig a nyári ügyelet lép életbe. Március 23-ától csak azoknak a családoknak biztosítjuk a gyerekfelügyeletet, ahol máshogy nem tudják megoldani. Arra kérjük a kormányt, hogy a közoktatási intézmények finanszírozásánál ne vegyék figyelembe a hiányzásokat!

3. Arra kérjük a szülőket, hogy a lehető leghamarabb jelezzék az ETELKA-rendszerben, hogy igényt tartanak-e a közétkeztetésre! Március 18-ától csak ebéd elvitelére lesz lehetőség a kijelölt iskolákban, amelyről hamarosan tájékoztatást kapnak.

4. Elrendeljük, hogy valamennyi szegedi városi kulturális és sportintézmény szüneteltesse a működését. Ez vonatkozik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárra és fiókintézményeire, a Szent-Györgyi Albert Agórára, a IH Rendezvényközpontra, a Szegedi Nemzeti Színházra, a Belvárosi Mozira, a Szegedi Sport és Fürdőkre, a művelődési házakra és a Szegedi Vadasparkra is. Az önkormányzati sportintézményekbe csak a hivatásos versenyzők mehetnek be, az Anna Fürdőbe pedig az OEP által támogatott gyógyászati céllal érkezők.

5. A hivatali ügyfélszolgálatoknál egyszerre csak annyi ember tartózkodhat bent, ahány ügyintéző van. Kérjük, hogy a várható túlterheltség miatt csak halaszthatatlan esetben keressék munkatársainkat! Lehetőség szerint online vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot!

AJÁNLÁSOK – MUNKA- ÉS VENDÉGLÁTÓHELYEK
6. Arra kérünk minden szegedit, hogy a munkaidőn túl maradjon otthon! Ha elhagyják otthonukat, rövid időre tegyék, kerüljék a társas érintkezést, és amint hazaértek, alaposan mossanak kezet!

7. Kérjük, hogy minden egyéb ügyintézést online, vagy telefonon tegyenek meg, és ahol lehet, online vagy bankkártyával fizessenek!

8. Arra kérjük a szegedi munkaadókat, hogy mindenhol rendeljék el a távmunkát, ahol ez lehetséges!

9. A patikákon és az élelmiszerboltokon kívül felszólítunk minden szegedi üzletet, hogy zárjanak be vagy korlátozzák nyitvatartásukat!

10. Valamint nyomatékosan felszólítjuk a szegedi szórakozóhelyeket és vendéglátóhelyeket, hogy a járvány veszélyhelyzetre tekintettel ne nyissanak ki, az éttermek lehetőség szerint álljanak át a házhoz szállításra! Felszólítjuk a kormányt, hogy az ételszállító dobozok termékdíját törölje el a veszélyhelyzet idejére.

HIGIÉNIA
11. Felszólítjuk a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges védőfelszereléseket, a védőmaszkokat, orvosi kesztyűket és fertőtlenítőszereket az egészségügyi szakembereknek, a védekezésben és a közszolgáltatások biztosításában résztvevőknek.

12. Minden szegedi intézményben és önkormányzati cégnél folyamatos és rendszeres takarítást és fertőtlenítést végzünk. Mindenhol rendelkezésre bocsátunk kézfertőtlenítő szert is.

KÖZLEKEDÉS
13. A tömegközlekedésben március 18-ától átállunk a nyári menetrendre és megszüntetjük az éjszakai járatokat. A Volánbusznak és az Szegedi Közlekedési Társaságnak már kiadtuk, hogy készüljenek fel a változtatásra, és készítsék el az új online és offline menetrendi tájékoztatókat.

SZOCIÁLIS INTÉZKEDÉSEK
14. Az idősek nappali klubjában a szociális étkeztetést március 18-ától helyben megszüntetjük, csak az étel elvitelére lesz lehetőség.

Az alábbi intézkedések visszavonásig érvényesek.

Botka László
Szeged polgármestere”