EAST koncert Szegeden – interjú Móczán Péterrel

East SzegedenHúsz év után tér vissza Szegedre az EAST. A zenekar 1975-ben alakult Szegeden. majd a fővárosban folytatták zenei pályafutásukat. 1994-ben vált szét a tagok útja, majd 2012-ben a POSZT szervezői hívták meg a zenekart. A sikerre tekintettel most sorra látogatják pályafutásuk főbb állomásait. Szegeden a Nemzeti Színházban lépnek fel március negyedikén.  Három korszak után lehet hogy elkezdődik egy negyedik is az együttes életében?

Az EAST első két évében a magyar jazz élet legkiválóbb muzsikusai fordultak meg a zenekarban, ami az alapítók előéletének is köszönhető. Az 1972-es Ki-Mit-Tud? televíziós verseny jazz kategóriájában, Vági Jazz Quintet néven 2. helyezést érnek el. Az EAST sikere sem váratott magára a különleges instrumentális, improvizatív jazz-rockhangzásra azonnal felfigyeltek a fiatalok, és klubok egyaránt. egyre több meghívást kapnak, majd a Hungaroton lemezszerződést ajánlott.

A  zenekar életében az első öt év után új korszak kezdődött. Lemezek, turnék Magyarországin, és külföldön. Tagok mennek, visszatérnek, újak jönnek, így telik el hét év. A nyolcvanas évek második felében elkezdődik a a zenekar életének, harmadik igen sikeres szakasza. Színházi produkciókhoz, írnak zenét,élő televíziós koncertet adnak. 1989-ben elkészül az ’56 című dal, mely a korszak himnuszává válik.

Szeptember 10-én, azon a napon, amikor bejelentik a határ megnyitását az NDK-ból érkezett menekültek számára, a Magyar Televízió Hét című műsorában levetítik az East ’56 titokban készült videóklipjét. A klipben Magyarországon addig soha be nem mutatott archív filmrészletek láthatók az 1956-os forradalom hőseiről, boldog emberekről, az utcai harcokról, az orosz tankok vonulásáról, a rommá lőtt fővárosról. Ettől kezdve, a klip angol nyelvű változata (Wind of Change), bejárja a világot. Szinte minden nagy európai tv-társaság bemutatja, így például a BBC, ZDF, de sugározza a CNN és más tengeren túli televíziós csatornák is.

A népszerűséget kihasználva Nyugat-Európában, és Japánban is megjelennek lemezeik. 1994-ben a Budapest Sportcsarnokban lépnek fel óriási sikerrel. Erről a koncertről készült felvétel egy évvel később jelenik meg a boltokban. A búcsú utáni időszak tizennyolc évig 2012-ig tartott ekkor kaptak felkérést egy koncertre, a pécsi Kodály Központ hangverseny-termében a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Ennek a fellépésnek a sikere inspirálta a 2013-s turnét.

A visszatérésről, és a jövőről Móczán Pétert kérdeztük:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük