Hegedűs a háztetőn, a Szegedi Szabadtéri műsorán

Hegedűs a háztetőn - Szegedi Szabadtéri JátékokHa hegedűs, a háztetőn, akkor a szegedi színházrajongóknak egészen biztosan Gregor József, vagy Király Levente jut eszébe.  Bessenyei Ferenc alakítása is emlékezetes volt. A Szegedi Nemzeti Színházban ugyan több évadon át sikerrel játszották, most azonban először tekinthetik meg a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Tevje bőrébe ezúttal Stohl Andrást bújtatta a rendező Alföldi Róbert.

Ez a darab, nem a mai környezetben játszódik. Alföldi Róbert ragaszkodott, az eredeti környezethez. A díszlet,és a jelmezek is ezt sugallják. Remekül játszik a fényekkel, nincs extrém, vagy indokolatlan színes fényáradat. A történetet meséli el, a maga természetességében. Stohl András Tevje alakítása természetes, korrekt karakterformálás. Egy egyszerű családcentrikus, hagyományokhoz ragaszkodó kisembert láthatunk. A hagyományok, a szegénység, és az új értékek közti vívódás mellett, az érzelmes apa is megjelenik.  A színészi játékra egyébként is, minden szereplő esetében jellemző a természetesség.  Ennek is köszönhető, hogy a darab jellegzetes humora sem hat erőltetettnek. Minden poén a helyén van.

Segíti az előadás sikerét,  hogy a történelmi vonatkozások is nélkülözik az aktualitást. Nincsenek utalások, kiszólások, az egész előadás egyben van. A  kortalan keserédes hangulat ellenére szórakoztató előadást láthat a közönség. Egy szegény zsidó kisember vívódását a szegénységével, és a történelemmel. Erről is beszél Stohl András a következő interjúban.

Az előadásról készült fotók megtekinthetők Fabebook oldalunkon.