Ifjúsági kampány az Emberiességért képzés Szegeden

yopa trenning szegedSzeged ad otthont a Campaigning for Humanity címet viselő nemzetközi képzésnek, amelyen 31 ifjúsági szakember, tanár, gyerekpszichológus, szociális munkás vesz részt 2017. október 8 és 15 között az Erasmus+ program és a Tempus Közalapítvány támogatásával.  A résztvevők mindegyike olyan országot képvisel, amely érintett a menekült témában úgy, mint Magyarország, Finnország, Málta, Spanyolország, Törökország, Portugália, Olaszország és Románia.

A YOPA Közhasznú Egyesület által szervezett képzés célja, hogy a résztvevők segítsék országaik fiataljait az idegengyűlölet és a menekültek szembeni rasszizmus leküzdésében.  Változtatni akarnak a nem-formális nevelési módszerek használatával a menekültek/migránsok felé irányuló negatív érzéseken és a pozitív hozzáállást erősíteni a menekültek hátterének megértésével, a kulturális és politikai eredetű félelmek és a társadalmi elutasítottságuk okainak feltérképezésével.  A képzés résztvevői képessé fognak válni offline és online ifjúsági kampányok megtervezésére és lebonyolítására fiatalokkal közösen azért, hogy támogassák a fiatal menekültek beilleszkedését és az emberiesség és az európai értékek megőrzését velük együtt.

A képzés keretein belül a résztvevők ellátogatnak a MIGSZOL Szeged központjába, hogy megismerkedjenek annak önkéntes munkájával a menekültek, rászorulók segítésében, mint példaértékű szegedi civil kezdeményezés. Így a résztvevők a szakmai fejlődésükön felül, egy magyar jó példát is meg tudnak ismerni az emberiességről a menekültekkel való munkát illetően.