Ismertté vált a hetedik Zsigmond Vilmos filmfesztivál versenyprogramja

Zsigmond Vilmos FilmfesztiválTöbb, mint húsz országból nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilm, húsz rövidfilm és négy kísérleti film került be az október 24 és 28 között megrendezésre kerülő hetedik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A nívós szakmai zsűri csaknem 400 nevezésből választotta ki a végleges mezőnyt: Buk Miklós és Török Ferenc az egész estés alkotásokból, dr. Muhi András és Csepeli Eszter a kisjáték- és kísérleti filmekből, míg Bakony Alexa és Domokos Balázs a dokumentumfilmek közül válogatta ki az operatőri szempontból leginkább izgalmas alkotásokat.

Az előző évekhez hasonlóan számos, nemzetközi fesztiválokat megjárt filmmel találkozhat a közönség, a holland Funkele, az új-zélandi Datsun és a belga Zeewonk Berlinben, az amerikai Safe, a magyar Hajszálrepedés, a macedón-szerb North Pole és a kínai Look at Me Cannes-ban, míg az olasz Tria Velencében versenyzett. Számos, korábban díjazott operatőr újabb filmjei is bekerültek, például a tavalyi fődíjat elhódító Ezequiel Salinastól, aki a Budapest Silo-val, a legjobb dokumentumfilm és a kritikusi zsűri elismerését elnyerő, idén a Beauty of the Beast című filmmel versenyző Nagy Zágontól, vagy a 2019-ben legjobb kísérleti filmnek választott Dark Chamber-t fényképező Pálos Gergelytől, aki ezúttal a Nádas Péterről szóló dokumentumfilmmel, a Saját erdővel és az Affrikáta című rövidfilmmel tér vissza a fesztiválprogramba.

Magyar filmből idén sem lesz hiány, hiszen összesen 15 nevezés került be a végleges mezőnybe, többek közt a Kárpáti György Mór által jegyzett Jövő nyár, vagy a Bernáth Szilárd rendezésében Cottbusban debütáló, később Tallint is megjáró Larry. A szegedi Belvárosi Moziban megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál ezúttal ősszel, október 24 és 28 között várja az érdeklődőket, a versenyprogramon túl workshopokkal, tematikus vetítésekkel és egyéb izgalmas kísérő eseményekkel