Döntött a zsűri hamarosan nyílik a Nyári Tárlat Szegeden

REÖKHamarosan kezdetét veszi a XLII. Nyári Tárlat a szegedi REÖK-ben. A képzőművészet számos ágazatát megjelenítő, rangos kortárs seregszemlére idén több, mint 700 pályázat érkezett; a szakmai zsűri döntése alapján összeállt gyűjteményt június 16-ától tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás kiváló alkalmat teremt a kortárs művészeti paletta megismerésére.

A REÖK vezető kurátora, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, Dr. Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével lezajlott a XLII. Nyári Tárlatot előkészítő válogatás folyamata. A képzőművészek az előző években bevált gyakorlat szerint ezúttal is online adhatták be pályaműveiket a kiállításra, amely több, mint egy hónapon keresztül, a Reök-palota egészét betöltve reprezentálja majd a hazai alkotóművészet pillanatnyi helyzetét. A beérkezett nevezések alapján háromtagú szakmai zsűri állította össze a tárlat végleges felhozatalát. A döntésben Rényi Krisztina festő-, grafikusművész, illusztrátor és Tuzson-Berczeli Péter festőművész csatlakozott Dr. Nátyi Róberthez.
Nem véletlen, hogy a képzőművészet több ágazatának jeles képviselői megtalálhatóak a zsűritagok között, hiszen a Nyári Tárlat hagyományosan otthont ad az alkotóművészetek széles palettájának, változatos eljárásokkal készült művek bemutatásával egyfajta keresztmetszetül szolgálva a kortárs irányoknak. 2023-ban is számos festményt, grafikát, térplasztikát, -installációt és vegyes technikájú alkotást állítanak ki a REÖK termeiben, a szabadbeadásos rendszernek köszönhetően lehetőséget adva már ismert, beérkezett és szárnyaikat most próbálgató, ígéretes alkotóknak egyaránt. A beválogatott pályaművek mellett természetesen idén is felkértek a magyar képzőművészet élvonalába tartozó, elismert művészeket, Kossuth- és Munkácsy-díjasokat is, hogy egy-egy műtárggyal járuljanak hozzá az átfogó kiállításhoz. A meghívott alkotók sorában többek között Aknay János, Ázbej Kristóf, BOLDI, Kántor Ágnes, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Pataki Tibor, Pinczehelyi Sándor, Popovics Lőrinc, Sárkány Győző, Sejben Lajos, Serényi Zsigmond, Sinkó István és Stefanovits Péter képzőművészek is kiállítanak a XLII. Nyári Tárlaton.

A beválogatott és meghívott alkotások teljes listája a REÖK weboldalán olvasható. Az Összművészeti Központ jelenleg is tartó, Tendenciák című tárlatának végeztével hamarosan megkezdődhet a Nyári Tárlat műveinek begyűjtése és a kiállításrendezés. A művészetkedvelők június 16. péntektől július 20. csütörtökig látogathatják majd a hazai kulturális élet egyik legjelentősebb visszatérő képzőművészeti seregszemléje, a Nyári Tárlat idei kollekcióját.