Marchiai Szent Jakab ülőszékét is megtekinthetik Alsóvároson

Marchiai Szent Jakab szljeHazánk legrégebbi ülőszékét és a Mátyás király palástjából készült miseruhát is megcsodálhatják az idei Havas Boldogasszony nagy búcsún az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vendégei augusztus 3-án és 4-én. A különleges tárlatvezetéseken résztvevők emellett megismerkedhetnek a búcsújárási népszokásokkal, és azt is megtudhatják, mi a csöpörke vagy éppen a duttyán.

Az idei Havas Boldogasszony nagybúcsút egyedi tárlatvezetésekkel színesíti az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont augusztus első hétvégéjén: a Szent Péter ispotálytemplom köveiből álló kőtár mellett a látogatók megismerhetik Magyarország legrégebbi székét, Marchiai Szent Jakab ülőbútorát, valamint a Mátyás király palástjából készült miseruhát is.
A vezetéseken bemutatják a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat: fotókon keresztül repülhetnek vissza az érdeklődők az óriási tömegeket megmozgató Havas Boldogasszony búcsú múltjába. Emellett a hűs vetítőteremben a ferencesek mindennapjait bemutató filmeket láthatnak egész nap.

A Havas Boldogasszony ünnepe a legenda szerint a 4. századra nyúlik vissza, amikor egy olasz kereskedő és felesége templomot kívánt építtetni Rómában Szűz Máriának, aki megjelent álmukban: a Szent Szűz tudtukra adta, hogy azon a helyen emeljék a bazilikát, amit másnap hó fog borítani. Így felépült a templom a Havas Boldogasszony tiszteletére Rómában, majd 1503-ban Alsóvároson is: ekkor szentelték fel a templomot és a hozzá tartozó ferences kolostort Szegeden. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, elszármazott családok találkozási helyévé vált.

A búcsú tárlatvezetései minden egész órában indulnak 10 és 19 óra között. A határon túli, „kirajzott” településekről érkezők ezentúl ingyenesen látogathatják a látogatóközpontot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük