Okuláré projekt vol. 3. avagy három a magyar igazság!

Okuláré projekt 3 SzegedTéma: Emigráció. A projekt keretein belül az idei színházi év utolsó felolvasóestjét tartották meg a Millenniumi Kávéház termében. Az egyfelvonásos darabok egy időben több helyszínen, több társulatprodukcióként kerültek bemutatásra.  Az áprilisban már debütált felolvasóest sorozatot harmadszorra is az Elephant Studio közvetítette Szegedről. A felvételek regisztrációt követően még egy hónapig elérhetőek itt.

A nyár eleji utolsó est az emigráció témakörét boncolgatja. Elsőként a projekt második felvonásának nyertese, Korcsmáros András: Edvin című minidrámáját hallgathatta meg a nagyérdemű. Írónk a rövid műfaj eltalálásának talán legerősebb versenyzője, ám az emigráció témája köré egy sematikus egyfelvonásos darabbal készült. A szerzemény főszereplője Dávid, Angliába költözött, hogy beindítsa zenei karrierjét. A darab egy telefonbeszélgetéssel indul, ami után egy furcsa alak jelenik meg főhősünk mellett, aki arra biztatja, hogy menjen haza, hiszen édesapja haldoklik. Körülbelül a darab közepén a közönség már tudni véli, hogy az a nem hétköznapi figura valójában egy angyal, aki segítő kezet nyújt Dávidnak. Ennél az alkotásnál az egyik kérdés Czene Zoltán – az est moderátora – szerint, hogy vajon az emigráció lelkiismereti, vagy saját döntés. A hallgatóság egy része viszont inkább azt a kérdést boncolgatta, hogy vajon milyen párhuzamot lehetne vonni az Edvin és a múlt hónapban győzedelmeskedő Tiszta lappal című egyfelvonásos között. Vajon le kell zárnunk a múltunkat, mielőtt valami újba kezdenénk, hogy „tiszta lappal” indíthassuk az új életünket? És, ha így lenne, akkor vajon ez mennyire kivitelezhető a mai világban?

Nos, a szegedi közönség számára sokkal érdekesebb volt Halmi Gábor és Formanek Csaba műve, amelyek érzéseket és attitűdöket fogalmaznak meg az emigrációról. Halmi erős sodrású gondolatai akarva-akaratlan visznek magukkal. Ugyanakkor rendkívül zavaros felvetéseket kelt bennünk, hiszen még az is elképzelhető, hogy végig főhősünk fejében járunk, ha egyáltalán létezik a műben, mint olyan központi szereplőnk?! Mindenesetre az E kívül nincs-e című minidarab a közönséget meggyőzte, hiszen csupán egyetlen ponttal maradt le Formanek Kadukul című egypercesétől.

Formanek Csaba neve az Okuláré körökben sokak számára ismerősen csenghet, hiszen ő a Radikális Szabadidő Színház alapítója és művészeti vezetője is egyben. Végül a hónapban talán azért is az utóbbi dráma győzedelmeskedett szegeden, mert nincsenek benne szerzői utasítások, instrukciók, így az olvasó/hallgató szabadjára engedheti gondolatait. Itt is jellemző a meghatározott és erőteljes jelenetekkel tarkított történetvezetés. Végső soron akár azt is mondhatjuk, hogy az írás egyfajta szellemi utazás a hallgatók számára. Ismét csak gratulálni tudunk az íróknak és kíváncsian várjuk szeptemberben a folytatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük